CCR: Majorările salariilor în educație și sănătate sunt constituționale

Curtea Constituţională a decis că legea aprobată recent de Parlament care prevede o majorare a salariilor în educaţie şi în sănătate este constituţională.

Legea a fost contestată de PNL și de Guvern, dar judecătorii au respins sesizările.

Pe de altă parte, judecătorii CRR au amânat pentru vineri decizia pe sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.

Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

Legea prevede o majorare a salariilor în medie cu 15% atât în educație, cât și în sănătate.

În sesizarea trimisă de Guvern pe 8 noiembrie la CCR, premierul Dacian Cioloș susținea că modificările aduse de Parlament la ordonanța 20 s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă.

Potrivit premierului, proiectul riscă să aducă orice Guvern în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve inechităţile din sistem.

În plus, Dacian Cioloș a amintit că parlamentarii au adoptat majorări salariale cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri, lucru interzis de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Cât despre legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, judecătorii vor analiza sesizarea președintelui Iohannis vineri.

Șeful statului susţine în motivare că legea încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS