CCR: Legea antifumat este constituțională

Legea care interzice fumatul în spațiile publice închise este constituțională. Decizia a fost luată în unanimitate de magistrații Curții Constituționale, care au analizat o contestație depusă de 33 de senatori. Semnatarii au arătat că raţiunea sesizării “nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»”.

 

Însă, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat în această dimineață că denumirea „de spațiu public închis” din actul normativ nu se aplică și locuințelor oamenilor.

 

Mai departe, legea antifumat urmează cursul legislativ și va intra în vigoare la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

 

Toate spaţiile publice – cu excepţia penitenciarelor şi a aeroporturilor, unde se vor amenaja locuri pentru fumători – sunt vizate de acest proiect de lege. Prin urmare, nu se va mai fuma în cluburi, baruri, restaurante, taxiuri, instituţii de învăţământ sau spitalele.

 

Legea prevede sancţiuni pentru cei care o încalcă: amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice, amenzi de până la 15 mii de lei pentru firme, iar barurile şi cluburile riscă chiar să fie închise dacă nu interzic fumatul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS