Confidenţialitate

CCR: Institutul Revoluției poate funcționa în continuare

Institutul Revoluţiei, desfiinţat la sfârşitul anului trecut printr-o ordonanţă de urgenţă, poate funcţiona în continuare, a decis Curtea Constituţională a României.

CCR spune că Institutul a fost înfiinţat legal şi nu se justifică desfiinţarea lui.

La sfârşitul anului trecut, Institutul Revoluţiei, patronat de fostul preşedinte, Ion Iliescu, s-a aflat în mijlocul unui scandal, după ce a anunţat organizarea unui concert în memoria eroilor Revoluţiei.  În acelaşi context, Gelu Voican Voiculescu a fost bătut de mai multe persoane la Troiţa dedicată Eroilor Revoluţiei din Piaţa Universităţii.

Mai multe organizaţii civice s-au scandalizat şi au cerut desfiinţarea Institutului. În scurt timp, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care stabilea chiar acest lucru.

Printre motive se menţiona că Institutul a fost folosit ca platform politică, iar activitatea acestuia a fost  irelevantă în raport cu banii publici pe care i-a cheltuit.

Ordonanţa Guvernului a fost, însă, respinsă în parlament. Iar Executivul a sesizat Curtea Constituţională.

Reamintim, conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un Colegiu Național, alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.