Confidenţialitate

CCR discută nerecunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex

Curtea Constituțională (CCR) ia în dezbatere joi sesizarea referitoare la nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex.

În noiembrie 2016, președintele CCR, Valer Dorneanu, anunța că va se va consulta cu reprezentanții Curții de Justiție Europene, iar pentru joi a fost stabilit un termen de control.

În iulie 2016, Asociația ACCEPT și Coaliția antidiscriminare au prezentat cazul soților Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton, cetățean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaștere a căsătoriei lor, oficiată în 2010 la Bruxelles.

Iustina Ionescu, avocatul cuplului care dorește recunoașterea în România a căsătoriei între persoanele de același sex, a anunțat în octombrie 2016 că a solicitat CCR să adreseze două întrebări Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg pentru clarificarea termenului de “soți”.

Pe de altă parte, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni.

În luna iulie 2016, CCR a constatat că această propunere legislativă cetățenească de revizuire a Constituției îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei.

Curtea Constituțională indica, în motivarea deciziei, că prin înlocuirea sintagmei “între soți” cu sintagma “între un bărbat și o femeie” se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie.