Confidenţialitate

CCR dezbate sesizarea Avocatului Poporului împotriva legislației privind instituirea stării de alertă

Curtea Constituțională dezbate miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva legislației care reglementează instituirea stării de alertă, în vigoare din 2004.

Renate Weber, cea care deține funcția de Avocat al Poporului, susține că nimeni în afară de Parlament nu ar trebui să poată restrânge drepturi și libertăți în România.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat săptămâna trecută CCR cu o excepție de neconstituționalitate privind legislația care reglementează starea de alertă, susținând că posibilitatea restrângerii drepturilor și libertăților de către autoritățile administrative încalcă principiul separației puterilor în stat și că doar Legislativul ar trebui să aibă această posibilitate.

În realitate, arată Weber, legislația privind starea de alertă prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângere a exercițiului unor drepturi, deși articolul 53 din Constituție prevede clar că acest lucru poate fi făcut numai prin lege.

Avocatul Poporului mai subliniază că, în lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilității extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuși dreptului.

Potrivit prevederilor constituționale, susține Renate Weber, Parlamentul şi, prin delegare legislativă, Guvernul au competenţa de a institui, modifica şi abroga norme juridice de aplicare generală. Autoritățile administrației publice nu au o asemenea competenţă, misiunea lor fiind aceea de a asigura executarea legilor, mai spune aceasta.