Confidenţialitate

CCR analizează legea conversiei creditelor din franci în lei

Curtea Constituţională reia în dezbatere, astăzi, conversia creditelor din franci elvețieni în monedă națională la cursul de la momentul semnării înțelegerii dintre client și bancă.

Fostul guvern tehnocrat a depus sesizarea, considerând că beneficiari ar trebui să fie împrumutaţii care nu-și mai pot plăti ratele, nu speculatorii imobiliari.

Magistraţii CCR au cerut, în noiembrie, răgaz pentru a aprofunda textul.

”A fost nevoie de această amânare pentru a aprofunda soluţia pe care o dăm şi a o corela cu soluţia pe care am dat-o în cazul celeilalte (legea dării în plată-n.r.). Am dat deja decizia (în cazul legii dării în plată-n.r.) dar nu am motivat-o şi vrem ca în privinţa unor puncte cum ar fi unul foarte delicat, retroactivitatea, să nu dăm soluţii care nu sunt corelate”, a explicat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 18 octombrie, cu 248 de voturi “pentru”, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni. Potrivit documentului, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu clientul.

Aleșii au eliminat plafonul de 250.000 de franci, precum și articolul care stabilea ca gradul de îndatorare al solicitantului să fie mai mare de 50% din venit. Astfel, de prevederile legii ar urma să beneficieze toţi cei care au credite în franci elveţieni.