Confidenţialitate

Curtea Constituțională amână luarea unei decizii privind legea conversiei creditelor

Curtea Constituțională a amânat până pe 18 ianuarie luarea unei decizii privind legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei, la cursul istoric.

Actul normativ a fost contestat de guvern.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, spune că magistrații au nevoie de timp, mai ales că decizia pe care o vor lua trebuie corelată cu cea dată în cazul legii dării în plată.

”A fost nevoie de această amânare pentru a aprofunda soluţia pe care o dăm şi a o corela cu soluţia pe care am dat-o în cazul celeilalte (legea dării în plată-n.r.). Am dat deja decizia (în cazul legii dării în plată-n.r.) dar nu am motivat-o şi vrem ca în privinţa unor puncte cum ar fi unul foarte delicat, retroactivitatea, să nu dăm soluţii care nu sunt corelate”, a explicat preşedintele CCR Valer Dorneanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a contestat la Curtea Constituțională legea conversiei creditelor, pe motiv că aceasta este neclară și are caracter discriminatoriu față de cei care au contracte în alte valute sau în lei.

Guvernului a insistat și ca beneficiarii acestei legi să fie oamenii obișnuiți care s-au împrumutat și nu-și mai pot plăti ratele, nu speculatorii imobiliari.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 18 octombrie, cu 248 de voturi “pentru”, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni. Potrivit documentului, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu clientul.

Aleșii au eliminat plafonul de 250.000 de franci, precum și articolul care stabilea ca gradul de îndatorare al solicitantului să fie mai mare de 50% din venit. Astfel, de prevederile legii ar urma să beneficieze toţi cei care au credite în franci elveţieni.

 

 

 

ío