Confidenţialitate

CCR a respins ordonanța de urgență privind cumpărarea cartelelor prepay doar cu buletinul

Curtea Constituțională a respins în unanimitate ordonanța de urgență privind cumpărarea cartelelor telefonice prepay doar cu buletinul. Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului, ca urmare a cazului Caracal.

Ordonanța stabilea, mai exact, că achiziționarea cartelelor telefonice prepay poate fi făcută doar cu buletinul, iar posesorii de cartele au termen până pe 1 septembrie 2020 să se identifice.

Potrivit comunicatului de presă prin, unul dintre motivele deciziei a fost că ”Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale”.

”Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2000 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării”, se mai arată în comunicatul transmis de CCR.

În 2014, legea care viza identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite și a utilizatorilor de rețele Wi-Fi a fost declarată neconstituțională. Judecătorii Curții CCR au considerat atunci că dispozițiile legii nu au un caracter precis și previzibil.