Confidenţialitate

SUA: Primul caz de ciumă bubonică apărut în statul Oregon din 2015 încoace | AUDIO

Un caz de ciumă bubonică la om a fost descoperit recent în statul american Oregon. Boala este rară în ţările dezvoltate şi poate fi tratată, însă rămâne potenţial periculoasă. Pandemia de ciumă bubonică – supranumită „Moartea Neagră”- a ucis cel puţin o treime din populaţia Europei în Evul Mediu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicii din Oregon au confirmat un caz rar de ciumă umană la un bărbat, primul caz raportat în acest stat din 2015, potrivit CBS News.

Cel mai probabil acesta a fost infectat de pisica sa, care a prezentat simptome ale bolii. El urmează în prezent un tratament, potrivit oficialiilor din comitat.

Simptomele de ciumă la om apar în termen de opt zile de la expunerea la un animal sau purice infectat. Acestea pot include febra, greaţa, frisoane şi dureri musculare.

Dacă nu este diagnosticată la timp, ciuma bubonică poate evolua spre ciumă septicemică sau ciumă pneumonică, aceasta din urmă fiind singurul tip de ciumă care poate fi transmis între oameni prin tuse.

În Evul Mediu, ciuma a provocat zeci de milioane de decese în întreaga Europă, într-o serie de epidemii cunoscute sub numele de Moartea Neagră. Deși infecția bacteriană există și astăzi, este mult mai rară în timpurile moderne și poate fi tratată.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Turcia: 9 persoane blocate într-o mină de aur după o alunecare de teren | AUDIO