Cazul Episcopului de Huși-filmat în ipostaze intime-determină Sinodul să-și schimbe Statutul și Regulamentul

Situație fără precedent la Patriarhia Română.

Sfântul Sinod se întrunește astăzi pentru a modifica Statutul și regulamentul de funcționare.

Aceste două documente nu prevăd cum anume poate fi judecat un înalt ierarh într-o situație ca cea în care a fost implicat recent Episcopul Hușilor.

Acesta a fost filmat în ipostaze intime cu un elev de la seminar, în prezent preot.

Purtărorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, despre măsurile pe care intenționează să le ia astăzi Sinodul Bisericii Ortodoxe:

Vorbim de o judecată specială pe care o face un consistoriu format din mai mulți ierarhi. Acest consistoriu are nevoie pentru a face o judecată drepată de un cadru juridic bisericesc. O măsură ar fi intensificare atenției și a rigorii disciplinare în institutele de învățământ teologic, o selectare mai riguroasă a celor care doresc să se preoțească și, bineînțeles, supravegherea cu maximă atenție a mânăstirilor, a instituțiilor de învățământ teologic„.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Patriarhia i-a cerut Episcopului Hușilor să se retragă din toate funcțiile pe care le deține, până la clarificarea cazului în care este anchetat.

Episcopul a refuzat.

Ar fi fost bine, chiar dacă ar fi nevinovat, să-și fi depus o cerere de retragere până la limpezirea cazului său. Nu este prea târziu niciodată, dar nu știu dacă o va face în aceste două zile, deși mulți au încercat să-l convingă că ar fi bine să facă acest lucru. Inclusiv Patriarhia, prin purtătorul său de cuvânt i-a cerut să se retragă. El susține, în continuare, că filmările în care apare ar fi trucate” – a declarat pentru Europa FM, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ședința Sinodului va continua și mâine, cu audierea Episcopului Hușilor .

El riscă – potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu – excluderea din Biserică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS