Confidenţialitate

Cazul episcopului de Huşi: BOR analizează joi și vineri regulamentul

Joi şi vineri, Comisia pentru Regulamente şi Statut din cadrul Bisericii Ortodoxe Române va analiza procedurile care se impun în cazul episcopului de Huşi.

Reprezentanţii Patriarhiei susțin că nu s-au mai confrutat cu o astfel de situaţie.

”Trebuie analizate toate recomandările regulamentelor şi statutelor în cazul judecării unui ierarh. Se vor analiza procedurile care se vor aplica în Sinodul Permanent. Această Comisie pentru Regulamente şi Statut pregăteşte întâlnirea Sinodului Permanent, care a fost stabilit pentru 17 şi 18 august. Sinodul Permanent va analiza cazul, probele care vor mai apărea până atunci şi concluziile pe care le va extrage şi propunerile de sancţionare vor fi trimise către comisia de disciplină a Sfântului Sinod”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Imaginile apărute în spaţiul public, în care episcopul Hușilor ar fi fost filmat în ipostaze intime cu un elev de seminar care la acel moment ar fi avut 17 ani, au fost difuzate de un tabloid.

Patriarhia şi Mitropolia Moldovei au solicitat publicaţiei înregistrările.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei i-a cerut episcopului de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, să nu mai slujească.

Episcopul de Huși își susține nevinovația și a cerut expertizarea criminalistică a imaginilor.

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dacă imaginile se dovedesc a fi reale, preotul riscă să fie caterisit.

Corneliu Bârlădeanu este parte vătămată într-un dosar care se judecă la Tribunalul Vaslui şi în care trei preoţi sunt arestaţi la domiciliu.

Feţele bisericeşti s-ar fi folosit de o filmarea în care Bârlădeanu ar apărea în ipostaze compromiţătoare pentru a cere funcţii şi bani de la episcopul Huşilor.

Acesta din urmă a mers la procurori şi a cerut protecţie, nebănuind, cel mai probabil, că astfel filmarea compromiţătoare va deveni publică.