Confidenţialitate

Cazul Caracal: STS dă vina pe Poliție

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, și inspectorul general al Poliției Române, Florian Dragnea, nu s-au prezentat, luni, la audierile din Comisia de Apărare a Parlamentului privind cazul Caracal.

Gheorghe Dincă, un tinichigiu din oraș, a le-a mărturisit anchetatorilor că a ucis două tinere.

Luiza Melencu, în vârstă de 18 ani, a dispărut în luna aprilie, după ce a luat o mașină de ocazie.

În același mod a dispărut, pe 24 iulie, Alexandra Măceșanu, de 15 ani. Suspectul a fost identificat vineri, pe 26 iunie, după ce – cu o zi înainte – Alexandra sunase de trei ori la numărul de urgență 112 pentru a anunța că a fost răpită.

Parlamentul i-a audiat, luni, pe reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale. Ionel Vasilca, directorul STS, a anunțat astăzi că demisionează, dar a adăugat că nu ar avea  “cea mai mică umbră de vinovăție în exercitarea funcției”.

Prim-adjunctul STS, Sorin Bălan, a declarat că Serviciul nu a furnizat trei adrese greşite către Poliţie, pentru că, în cazul apelurilor iniţiate de pe un telefon mobil, informaţia este grafică – o adresă poştalăpoate fi dată doar în cazul telefoniei fixe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix.

Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem.

Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atît la operatorul STS, cît şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie.

Nu am furnizat adrese. Accesarea informaţiilor de localizare a fost disponibilă în sistem de la primul apel – 11,05 – iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la Poliţie s-a realizat la 12,08.

Au fost solicitări ale operatorului de la Poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor.

Operatoarele STS, în urma solicitărilor Poliţiei, au iniţiat nouă apeluri pe telefonul victimei pentru a putea afla informaţii de localizare mai clare. Din păcate, telefonul era închis”, a declarat generalul de brigadă Sorin Bălan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raza sectorului furnizat de STS a fost de 4,438 de metri, suprafaţa fiind de aproximativ 9 kilometri pătraţi.

O localizare mai bună nu a fost posibila din motive tehnice.

Totodată, potrivit generalului Sorin Bălan, datele de identificare a apelantului pot fi obţinute în cazul în care acesta foloseşte un telefon cu abonament, nu cu o cartelă preplătită.

În cazul de la Caracal, apelul s-a făcut de pe o astfel de cartelă.