Confidenţialitate

Caz de sclavie la Galați

Ofițerii de la Combaterea Crimei Organizate și procurorii DIICOT au descins la o stână din județul Galați, de unde au eliberat cinci bărbați epuizați și înfometați, care erau exploatați la muncă.

S-au făcut percheziții și au fost ridicați cu mandat de aducere doi bărbați, acuzați de trafic de persoane – transmite corespondentul Europa FM, Emanuela Turcu.

Potrivit datelor furnizate de DIICOT, cercetările efectuate în cauză au stabilit că inculpații au recrutat, în perioada 2015-2017, mai multe persoane cu o situație materială precară, provenind din mediul rural, pe care le-au obligat să muncească zi lumină, în condiții inumane și fără să fie plătite, deși li se promiseseră salarii pe măsura muncii prestate, condiții normale de lucru și zile de odihnă.

În fapt, bărbații exploatați la stână erau înfometați, torturați, legați cu lanțuri și bătuți până leșinau, mai ales atunci când își cereau banii sau zile libere.

În plus, erau supuși la cumplite umilințe fizice și psihice.

Proprietarii de la stână refuzau să îi plătească, imputându-le mereu pagube apărute a stână sau în fermele unde îi obligau să muncească. Atunci când ciobanii se răzvrăteau sau amenințau că dau totul în vileag autorităților, traficanții de persoane îi băteau și torturau, apoi îi lăsau fără mâncare și fără apă.

Ciobanii erau ținuți la stână în condiții mai rele decât animalele și li se dădea de treabă până cădeau din picioare.

Dacă se plângeau că nu mai pot sau leșinau de epuizare, erau stropiți cu apă, bătuți și puși să muncească în continuare. Cei doi traficanți sunt frați cu afaceri în sectorul agricol și zootehnic. Procurorii cer mandate de arestare pe numele lor.