Confidenţialitate

Câți români au votat în țară până la ora 15 pentru alegerile europarlamentare și Referendum

Prezenţa la urne pe ţară la Referendum a fost până la ora 15:00 de 22,83%. Cei mai mulți români s-au prezentat pentru Referendul în mediul urban – 2.512.524, iar în mediul rural – 1.658.314. La europarlamentare prezența la vot este de 27,68 %.

În ultimele ore, numeroși votanți au sesizat că ștampila de control, în special pe buletinele pentru Referendum, este aplicată pe prima pagină, ceea ce ar fi putut ducela interpretarea privind valabilitatea acestora.

Buletinele sunt valabile indiferent dacă ștampila de control a secției este aplicată pe prima sau pe ultima pagină a buletinului de vot, transmite BEC.

”Nu este un motiv de nulitate. Biroul Electoral Central a răspuns mai multor solicitări, indicând articolul 49, litera f din legea 33/2007, care precizează foarte clar motivele de nulitate pentru buletinele de vot.  Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă.

Aplicarea ștampilei de control a secției de votare în orice altă poziție decât pe ultima pagină nu este motiv de nulitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.