Confidenţialitate

Ce se întâmplă cu buletinele de vot care au aplicată ștampila de control altfel decât prevăd regulamentele

UPDATE:

Reacția BEC: Buletinele sunt valabile indiferent dacă ștampila de control a secției este aplicată pe prima sau pe ultima pagină a buletinului de vot.

”Nu este un motiv de nulitate. Biroul Electoral Central a răspuns mai multor solicitări, indicând articolul 49, litera f din legea 33/2007, care precizează foarte clar motivele de nulitate pentru buletinele de vot.  Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă. Aplicarea ștampilei de control a secției de votare în orice altă poziție decât pe ultima pagină nu este motiv de nulitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Precizările au fost făcute după ce atât pe rețelele sociale cât și la liniile speciale puse la dispoziție de ONG-uri, mai mulți votanți au sesizat că ștampila de control este aplicată în mod eronat pe buletinele de vot.

Problema raportată a fost aplicarea ștampilei de control a secției de votare în mod incorect, fapt care ar putea conduce la anularea abuzivă a unui număr mare de buletine de vot.

Conform legii, ștampila de control se aplică pe ultima pagina a buletinului, iar conform raportărilor, un număr semnificativ de secții de votare au aplicat ștampila incorect. La închiderea urnelor este posibil să se aplice proceduri diferite de anulare a acestora.

Președinți de secție din sectoarele 1 și 3 susțin că au fost instruiți de birou electoral județean să aplice ștampila de control pentru buletinele pentru referendum pe prima pagină.

În secțiile de votare nr. 18 (Teleorman), nr. 63 (Brăila), nr. 346 (Sectorul 2), nr. 13 (Sectorul 1), nr. 188 (Galați) precum și în Iași, ștampila a fost aplicată în mod eronat pe prima pagină pe buletinul de vot pentru Referendum, după cum au transmis observatorii acreditați de organizațiile membre ale campaniei FiecareVot.ro.

În unele cazuri, aceasta a fost pusă corect pe buletinul de europarlamentare și eronat doar pe cel de referendum. În județul Prahova, ștampila de control a fost pusă în mijlocul buletinului de vot, doar pe buletinul de vot pentru referendum. Acest lucru poate duce la anulare voturilor dacă interpretările birourilor electorale sunt diferite.