Confidenţialitate

Cătălin Tolontan: Ministerul Sănătății minte mai mult acum decât mințea cel al lui Victor Ponta | AUDIO

În plină pandemie, România nu a raportat până acum nici un caz de infecții nosocomiale, asociate asistenței medicale la pacienții diagnosticați cu COVID-19. Specialiștii citați de Libertatea spun că acest lucru este imposibil.

În ultimele zile, aproape zilnic sunt peste 700 de pacienți COVID-19 internați la terapie intensivă. Aceștia au un risc mai mare decât alți pacienți cu alte boli să ia o infecție nosocomială din spital, cu un alt virus sau o altă bacterie rezistentă la antibiotice.

Faptul că România nu a raportat nicio astfel de infecție la pacienții COVID-19 ridică semne de întrebarea privind corectitudinea autorităților.

Jurnalistul Libertatea, Cătălin Tolontan, la Europa FM: „Ministerul Sănătății minte mai mult acum decât mințea Ministerul Sănătății al lui Victor Ponta după Colectiv, atunci când spunea că putea trata oamenii și nu i-a putut trata.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O statistică europeană arată că, pentru spital în general, cam 5% dintre oamenii care intră în spital sunt infectați cu germeni mai puțin sau mai mult periculoși. Acea statistică spune că, pentru ATI, cam 30% dintre ei sunt infectați”, mai spune Cătălin Tolontan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mult, oficialii din sănătate refuză să spună dacă vreun român s-a infectat cu noul coronavirus în spital.

Cătălin Tolontan: „Ei nu sunt în stare să ne spună acum câți dintre oamenii care s-au îmbolnăvit și câți dintre oamenii care au murit apoi au luat acest COVID din spitale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat luni seară despre acest subiect, Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns că va solicita Ministerului Sănătăţii o informare în legătură cu infecţiile nosocomiale.