Confidenţialitate

Cătălin Tolontan, Iulia Roșu și Camelia Stan, jurnaliști Libertatea, concediați. Reacția Active Watch: „O zi neagră pentru libertatea presei din România” | AUDIO

Jurnalistul Cătălin Tolontan nu va mai fi directorul editorial al publicației Libertatea, după ce în urmă cu o lună și-a pierdut și funcția de coordonator editorial al Gazetei Sporturilor. Alți 2 ziariști – redactori șefi adjuncți – au fost concediați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unui comunicat al trustului Ringier, ziarul Libertatea va avea o nouă direcție strategică: îşi va îmbogăţi si diversifica oferta de conținut digital, în perioada următoare. Trei angajați ai publicației vor fi afectați de această nouă strategie, mai anunță trustul.

Cei trei jurnaliști de la Libertatea care au fost concediați sunt Cătălin Tolontan – coordonatorul editorial al publicației, Iulia Roșu și Camelia Stan care ocupau funcțiile de redactor-șef adjunct, scrie Libertatea.

Pe 5 decembrie a fost dat afară și redactorul șef adjunct al Gazetei Sporturilor, Dan Udrea. Cătălin Tolontan a fost înlăturat și de la Gazeta Sporturilor în urmă cu o lună, atunci când ediția tipărită a ziarului s-a închis.

Ringier mai anunță că – parte a tranziției – va fi realizată o evaluare a echipei editoriale actuale. Potrivit jurnaliștilor Libertatea, 20% dintre cei care lucrează acolo își vor pierde joburile: adică 15 ziariști.

Reacția Active Watch: „O zi neagră pentru libertatea presei din România”

Organizația Active Watch și Centrul de Jurnalism Independent reacționează după concedierea coordonatorului editorial Cătălin Tolontan și a altor doi redactori șefi adjuncți de la publicația Libertatea.

Amintim, trustul Ringier a anunțat că Libertatea va avea o nouă direcție strategică și că trei angajați ai trustului vor fi afectați de această schimbare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Decizia top managementului Ringier de a concedia câțiva dintre jurnaliștii care se aflau la conducerea ziarului Libertatea nu este neașteptată. Decizia vine după ce în urmă cu o lună jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor și jurnaliștii de la Libertatea au dezvăluit faptul că asupra celor două redacții se făceau presiuni editoriale. În acest caz, pentru Ringier au primat alte principii decât cele pe care clamează public că le susține. Adică principiile eticii și independenței editoriale pe care un trust mare cum este Ringier ar trebui să le respecte”, a spus președinta Active Watch la Europa FM.

„O zi neagră pentru libertatea presei din România”- așa a catalogat concedierea jurnaliștilor organizația Active Watch.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am condamnat gestul celor de la Ringier. Mi-am exprimat dezamăgirea față de modul în care respectă independența editorială pe care o clamează și mi-am exprimat solidaritatea cu jurnaliștii din cele două redacții. Am afirmat că este o zi neagră pentru libertatea presei din România, pentru că este decimată redacția unui ziar puternic. Asta înseamnă că chiar dacă acest ziar va continua să-și desfășoare activitatea, el își pierde din putere și din conținut și ne putem aștepta că asta se va întâmpla gradual din ce în ce mai profund”, a mai spus Liana Ganea, președinta Active Watch.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cătălin Tolontan, despre demiterea lui Cătălin Țepelin de la conducerea Ringier: Oamenii merită adevărul întotdeauna indiferent dacă, în cazul lui, acest adevăr a costat. Pentru că a fost silit să plece | VIDEO