Confidenţialitate

Cătălin Teniță, despre modificările aduse la Ordonanța privind asociațiile și fundațiile: „Aceste asociații sunt decapitate. Fiecare cetățean o să fie pe cont propriu” | AUDIO

Deputatul și activistul civic Cătălin Teniță a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Mai multe proiecte de legi inițiate de PNL și PSD restrâng libertățile civice. Cătălin Teniță a vorbit la Europa FM despre problemele rezultate din modificările aduse la Ordonanța privind asociațiile și fundațiile.

Tudor Mușat: Un ONG nu mai poate să facă o contestație la un proiect de dezvoltare imobiliară, de pildă. Să zicem că vrei să construiești un complex de blocuri într-un parc. Un ONG nu mai poate să conteste o astfel de dezvoltare decât dacă depune o taxă de 1% din valoarea proiectului, nu mai mult de 10.000 de euro – 50.000 de lei. Un ONG nu poate să facă asta dacă nu are cel puțin doi ani vechime ca organizație. Un ONG dacă pierde un proces de acest fel poate plăti la nesfârșit prin averile membrilor acestui ONG.

Cătălin Teniță: „Și ați uitat două condiții. Mai este așa: chiar dacă ai doi ani de activitate trebuie să demonstrezi o atenție dedicată la acel domeniu în acei doi ani. Adică, practic, tu trebuie să spui <<Domnule, dacă dăm în judecată pe cineva că a construit în parcuri, trebuie să arăți că tot timpul ai fost preocupat de parcuri și ai făcut o grămdadă de acțiuni…>>

Și mai este o chestiune – au băgat-o acum ca amendament la final. Au spus așa: de ce să ne luăm doar de partea de litigație – procese pe care le pot deschide asociațiile în interes public – hai să ne uităm și la modul în care acești oameni sunt susținuți de societate. Și au băgat o nouă chestiune: au stabilit că trebuie să existe un registru în care asociațiile trebuie să marcheze fiecare redirecționare de 3,5% din impozitul pe venit pe care cineva o face pentru ele”.

Cătălin Teniță: „ANAF-ul știe foarte clar cât a plătit fiecare om pentru acele asociații. Asociațiile nu știu, dar în același timp asociațiile au acum obligația să raporteze la ANAF. Adică este fix pe dos”

„Dar aici sunt două probleme: prima este aceea că acea redirecționare se dă dinspre ANAF spre ONG – tu ca cetățean care vrei să redirecționezi scrii un formular pe care îl depui sau îl trimiți pe mail la ANAF și după aceea, după ceva timp – pentru că ANAF-ul nu le plătește la timp asociațiilor pentru că ține banii aceia la ciorap ca să mai scadă puțin din deficit – la un moment dat acei bani sunt redirecționați de către ANAF. ANAF-ul știe foarte clar fiecare om cât a plătit pentru acele asociații. Asociațiile nu știu, dar în același timp asociațiile au acum acele obligații să raporteze la ANAF. Adică este fix pe dos”, a explicat Cătălin Teniță.

Tudor Mușat: Și ce fac? Se duc și întreabă la ANAF <<Cine mi-a dat mie bani ca să spun înapoi ție cine mi-a dat mie bani?>>

Cătălin Teniță: „Asta este nebunia pentru că să zicem că găsești 99% din oameni și-i treci în registru, dar rămâne 1% care omite să spună, deci tu ești pasibil apoi de amendă pentru că nu ai raportat bine la ANAF, deși ANAF-ul avea deja datele. Este o altă demență”.

Cătălin Teniță: „Mai este o problemă tot în legea aceasta: dacă tu ți-ai făcut o asociație și ea este dizolvată de către judecător, tu nu mai ai voie să creezi altă asociație timp de cinci ani. De exemplu, dacă tu ai făcut asociația Salvați Parcul Cișmigiu și l-ai salvat. După aceea îți dizolvi asociația, dar în doi ani după aceea vrei să salvezi Parcul Titan trebuie să mai stai trei ani”.

Cătălin Teniță: „Aceste asociații sunt efectiv decapitate. Fiecare cetățean o să fie pe cont propriu”

„Și mai este o chestiune legată de legea aceasta: legea spune că dacă asociația ta nu exista la momentul la care prima dată a apărut problema, nu ai cum să ataci chestiunea asta.

Chestia aceasta nu este una nouă. Deja a trecut o lege similară, dar mai nișată, pe zona de certificate de urbanism. Deci pe zona de certificate de urbanism nu mai poți să dai în judecată ca asociație – chestia asta a trecut în noiembrie, dacă nu mă înșel.

Acum vor s-o extindă la orice ține de urbanism, poluare, de autorități publice, deci practic aceste asociații sunt efectiv decapitate. Fiecare cetățean o să fie pe cont propriu. Cea mai mare problemă este următoarea: că tu garantezi cu tot patrimoniul tău”, a mai explicat Cătălin Teniță la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”


Sursa foto: Europa FM

Citește și: Peste 200 de imobile din stațiunea Mamaia Nord–Năvodari au fost construite ilegal. S-au dat 300 de amenzi și zeci de șantiere au fost oprite | AUDIO