Confidenţialitate

Cătălin Striblea recomandă Un film, o carte, un album

Un film, o carte, un album este o nouă serie de articole marca Europa FM, ce-și propune să dezvăluie universul cultural personal al câtorva figuri proeminente din spațiul public românesc.

„Am intrat in radio si tv pe la 15-16 ani. Și am urmat un traseu clasic: cumpărat bere, adus țigari, cărat stativul de la camera, făcut teren în zeci de sate si locuri uitate, comentat fotbal la matineu, bătut culoare de Parlament și palate, rupt de frig și de foame după fundu’ unor nesimtiți întâmplați în fruntea țării, umflat ego-ul în fața camerei, găsit liniște în fața microfonului. Și mai ales, am pus și mi-am pus o grămadă  de întrebări. Grele. Geografic, traseul merge de la radioul din Vaslui, la cel public din Iași, apoi la București”, se descrie Cătălin Striblea pe blogul său, striblea.ro.

La Europa FM, Cătălin Striblea realizează România în Direct, Deșteptarea României, Rațiunea Zilei, dar și Mind Architect, alături de Paul Olteanu.

Un film

“Recent am revăzut Spotlight, filmul care a câștigat Oscarul în 2016. Filmul este povestea echipei de investigații a ziarului Boston Globe care reușește să pună cap la cap toate datele care arată că Biserica Catolică a mușamalizat mii de abuzuri sexuale comise de preoții săi. Michael Keaton și Mark Ruffalo joacă extraordinar și reușesc să dea atmosfera și trăirile pe care jurnaliștii le au în timp ce investighează un subiect complicat și cu presiuni. Excelent”, a spus Cătălin Striblea.

O carte

“Pentru mine, fără îndoială, cartea anului trecut este Confiteor de Jaume Cabre. Este un roman monumental care te poartă prin mai multe epoci, unite de un obiect care străbate timpul, dar mai ales de violență, resentimente, minciună și o uriașă capacitate de a răspunde răului. Cartea este și povestea unui geniu în lingvistică a cărui minte începe să rătăcească în timp ce se caută pe sine. Totul este completat de tehnica de scriitură a lui Jaume Cabre, una care lipește frazele și timpurile diferite cu o măiestrie ieșită din comun, trecând în aceeași propoziție dintr-un secol într-altul”, recomandă Cătălin Striblea.

Un album

“O să vă surprindă alegerea albumului meu. Este 2089 de Killafonic. El este un artist român de generație nouă, care nu prea intră în mainstream, dar care te ajută să înțelegi foarte bine ce sunet și idei apreciază generațiile mai tinere. Albumul este mai melodios decât de obicei și-ți arată un artist talentat care știe să opereze cu multiple tehnici vocale. Atenție, dacă ești pudibond sau nu-ți place trap-ul sau hip-hop-ul, mai bine nu. Dar dacă asculți, o să-ți înțelegi mai bine copilul”, este de părere Cătălin Striblea.

Citește și recomandările lui Vlad Petreanu.