Confidenţialitate

Cătălin Măruță, despre „Tati Part-Time”: „Este un film care a fost gândit pentru Eva” / „Când am vrut să fiu coproducător nu a fost niciun gând pe partea financiară” | VIDEO

În cele trei săptămâni de la lansarea filmului „Tati Part-Time”, societatea românească a trecut printr-o dezbatere uriașă generată de un val de critici la adresa copilului actor Eva Măruță. Filmul are cel mai mare succes de încasări în România, dar a încrâncenat foarte multă lume. Familia Andra și Cătălin Măruță a fost acuzată de nepotism, de folosirea copilului în practici comerciale sau de promovarea nejustificată a Evei. În egală măsură, filmul a fost lăudat, iar Eva a primit laude pentru jocul ei. Mai mulți lideri de opinie au spus că valul de ură este nejustificat. Cătălin Măruță a fost invitat la „România în Direct”, unde a spus „Când am vrut să fiu coproducător nu a fost niciun gând pe partea financiară, ci a fost doar un gând pentru partea de a-ți proteja ce se întâmplă cu acest film pe viitor” / „Nu voiam să fie asociată Eva cu anumite campanii comerciale și eu să nu am niciun drept pentru că am semnat că sunt OK cu tot ce înseamnă filmul”. Mai mult, Cătălin Măruță subliniază că filmul a fost „gândit pentru Eva”.

Cătălin Măruță: „Este un proiect privat. Este un film care a fost gândit pentru Eva”

Cătălin Striblea: Am urmărit ce ai scris, ce ai spus. M-am gândit ca părinte. Rareori cineva a scris la mine pe Facebook câte ceva despre copilul meu, la fotografii pe care le-am pus pe acolo. Sunt oameni care fac mici observații și acelea te dor. Și colegii mei au făcut o listă de comentarii la adresa familiei voastre, la adresa copilului tău. Acesta a fost momentul în care m-am hotărât, după două săptămâni, să fac această emisiune. Pentru că mi se pare greu de îndurat. Am bănuiala că pe tine te înjură cineva în fiecare zi, pentru că asta este meseria. Ți-o asumi.

Cătălin Măruță: „Da. Ți-o asumi și cred că poți să duci treaba asta, mai ales că este o meserie pe care o fac de peste 20 și ceva de ani. M-am obișnuit, m-am tăbăcit în toată perioada asta, așa că nu este absolut nicio problemă în ceea ce mă privește pe mine”.

Cătălin Striblea: Când ai început să vezi că apariția copilului tău în film stârnește rumoare?

Cătălin Măruță: „Povestea este foarte interesantă. Noi povesteam despre acest film încă de la începutul lunii septembrie, când au început de fapt și filmările pentru <<Tati Part-Time>>. Nu am găsit nicio reacție legată de acest lucru, iar după ce a apărut în cinematograf – cred că chiar după prima săptămână – am constatat că sunt foarte multe mesaje, și cred că asta a fost principala polemică sau principalul hate și anume că este nepotism.

Un lucru pe care, sincer să fiu, mi-a fost foarte greu să-l gestionez pentru că nu are nicio treabă cu realitatea. Îmi este foarte ușor să înțeleg ce însemană nepotismul acesta și îmi este foarte ușor să înțeleg părinții și oamenii care acuză de nepotism, pentru că poate de-a lungul timpului copiii lor sau ei au încercat să pătrundă prin concurs în diferite funcții la stat, în diferite locuri unde au fost dați la o parte pentru că primea un telefon de undeva de sus cineva și era locul respectiv ocupat. Numai că aici este un proiect privat: nu are absolut nicio treabă cu nepotismul. Este un proiect privat. Este un film care a fost gândit pentru Eva. Producătorii – cei de la Vidra Production – m-au sunat și mi-au spus <<Uite, avem în cap un film cu un copil și vrem să facem acest film dacă accepți ca Eva să joace în filmul nostru>>”.

Cătălin Măruță: „Este un film care creează o stare de bine, un film care te bucură”

Cătălin Striblea: Deci a fost gândit când a fost scris?

Cătălin Măruță: „A fost gândit – de Matei Dima și de Letiția Roșculeț, regizoarea – un film cu un copil cu Eva în capul lor de la început. Pentru că ei o urmăriseră pe online, pe rețelele de socializare și au zis <<Ne place foarte tare și credem că am putea face o treabă senzațională. Ești de acord?>>

Ca orice părinte, îți dai seama, te măgulește treaba asta. am zis <<Îmi sună foarte bine ideea, dar haideți să vedem despre ce este vorba în acest scenariu ca să vă pot spune mai multe lucruri>>.

Am primit scenariul, am văzut despre ce este vorba, am zis <<Perfect! Sunt de acord. Îmi place. O să vorbesc și cu Eva să vedem dacă ea vrea, ce înseamnă acest lucru pentru ea ca program, ca timp, ca școală, ca tot>>. S-a arătat încântată, i-a plăcut. Și am zis <<Perfect! Primul pas este făcut, vrea să joace în film, mie îmi place scenariul. Noi considerăm că este un film în regulă cu care putem…>>”.

Cătălin Striblea: Chiar este în regulă. Este un film chiar în regulă.

Cătălin Măruță: „Este un film care creează o stare de bine, un film care te bucură”.

Cătălin Striblea: Nu are controverse pe ecran, o poveste calmă și lină.

Cătălin Măruță: „Da. Oamenii după ce văd filmul pleacă cu o stare de bine. Și am întâlnit genul acesta de reacții de foarte multe ori”.

Cătălin Măruță: „Când am vrut să fiu coproducător nu a fost niciun gând pe partea financiară, ci a fost doar un gând pentru partea de a-ți proteja ce se întâmplă cu acest film pe viitor” / „Nu voiam să fie asociată Eva cu anumite campanii comerciale și eu să nu am niciun drept pentru că am semnat că sunt OK cu tot ce înseamnă filmul”

Cătălin Striblea: La ce înțelegere ați ajuns, pentru că acolo scrie că tu ești coproducător în film.

Cătălin Măruță: „Pentru că asta a fost una dintre condițiile mele. Eu după ce mi-am dat acceptul am zis că aș vrea să am o întâlnire cu acești oameni, iar întâlnirea a fost foarte directă spunându-le că sunt de acord cu proiectul, dar mi-aș dori foarte tare, dacă se poate, ca eu să fiu coproducător la acest film. Nu se întâmplă des lucrul acesta în ceea ce-i privește pe cei implicați, adică să acorde procente din producția lor și le-am explicat că vreau să fac acest lucru pentru că sunt tată și pentru că mi-aș dori foarte tare să știu care este evoluția filmului. Să știu ce se întâmplă”.

Cătălin Striblea: Asta înseamnă că ai adus și bani de acasă?

Cătălin Măruță: „Da, asta înseamnă că am adus și bani de acasă, pentru că ei au fost de acord ca 20% să fie procentul pe care eu pot să-l primesc ca și coproducător. Deci, eu am doar 20% din producția acestui film, iar când am vrut să fiu coproducător nu a fost niciun gând pe partea financiară, ci a fost doar un gând pentru partea de a-ți proteja ce se întâmplă cu acest film pe viitor. Pentru a proteja.

Adică dacă vrei să difuzezi filmul la o anumită televiziune, dacă vrei să fie un anumit content de reclame în film. Să poți să ai un cuvânt de spus. Să știi că nu ai semnat că ești OK ca al tău copil să joace în film, dar tu să nu ai niciun drept la ce urmează să se întâmple în viitor. Lucruri care, dacă ne uităm în trecut, s-au întâmplat cu foarte mulți actori care nu mai au niciun drept asupra produselor în care au jucat. Nu voiam să fie asociată Eva cu anumite campanii comerciale și eu să nu am niciun drept pentru că am semnat că sunt OK cu tot ce înseamnă filmul.

Și atunci, de comun acord, ei au înțeles. Au zis <<Te înțelegem, este perfect justificat ceea ce vrei să faci, dar nu putem să-ți oferim un procent mai mare de 20%, dar acest procent te ajută să poți să fii la masă cu noi și să luăm deciziile împreună despre ce înseamnă promovarea filmului, despre ce înseamnă product placement-ul în film și ala mai departe>>”.

Cătălin Măruță: „Chiar spune Letiția că <<Dacă Eva nu ar fi acceptat, nu știm dacă s-ar mai fi făcut filmul sau nu>>”

Cătălin Striblea: Deci acesta este un prim răspuns. Nu ți-ai adus copilul în film, ci filmul a fost propus pentru copilul tău.

Cătălin Măruță: „Chiar Letiția Roșculeț și Matei Dima vorbesc într-un interviu cred că acordat ieri celor de la Pagina de Media unde povestesc acest lucru și unde spun ei cu gura lor răspicat că filmul a fost gândit cu Eva în cap. Chiar spune Letiția că <<Dacă Eva nu ar fi acceptat, nu știm dacă s-ar mai fi făcut filmul sau nu>>.

De la început a fost cu Eva în cap. Iar puterea unui regizor este deplină, pentru că dacă ar fi să dăm din casă, de exemplu eu am fost unul dintre oamenii care la început, când am discutat despre cine este tatăl din film, adică tatăl part-time au fost mult mai multe nume vehiculate, iar Letiția mi-a spus de la început <<Să știi că filmul ăsta l-am scris în cap cu Eva și cu Alex Bogdan. Te rog, ai încredere în noi că Alex Bogdan este omul potrivit pentru acest film>>.

Lucru care, după ce am văzut filmul și după ce am văzut ce s-a întâmplat pot să spun cu mâna pe inimă că da, este cel mai potrivit om”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Cătălin Măruță

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Jurgen Klopp, managerul lui Liverpool, se va retrage din funcție la finalul sezonului