Confidenţialitate

Cătălin Drulă, despre scandalul BMW: „Profitul este de 3 milioane de euro. Nu vor cere rambursarea banilor europeni ca să evite controalele și anchetele” | VIDEO

Cătălin Drulă a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Cătălin Drulă a explicat că profitul în cazul licitației BMW este de 3 milioane de euro. Mai mult, peședintele USR a mai spus că „nu vor cere rambursarea banilor europeni ca să evite controalele și anchetele”.

„Dacă dicționarul DEX ar avea definiția licitației cu dedicație, BMW-urile pentru poliție ar trebui să fie acolo la poză. Domnul Bode induce o perdea de fum și o minciună, până la urmă, făcând o confuzie sau inducând o confuzie între contractul de finanțare europeană, aceste mașini înțeleg că au fost achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne ca parte dintr-un proiect mult mai amplu cu finanțare europeană, un proiect de siguranță rutieră, care mașinile erau un detaliu.

Resturile erau aparate radar, vreo 300 de bucăți, astfel de aparate pentru detectarea prezenței drogurilor în salivă, tot felul de dispozitive mobile pentru polițiști – vreo 4000 de dispozitive mobile cu imprimantă. O întreagă dotare care trebuia să ajute la întărirea acțiunii de control în traficul rutier în care mașinile care erau 300 în acest proiect erau un detaliu”, a spus Cătălin Drulă la Europa FM.

Președintele USR: „Când faci caietul de sarcini astfel încât să se potrivească un singur model de pe piață pe care îl vinde dealerul auto patronat de prietenul președintelui, asta este o licitație cu dedicație”

„Respectivul proiect de siguranță rutieră este finanțat din fonduri europene, iar cel care aprobă finanțarea – formal – este organismul intermediar transport din subordinea Ministerul Transporturilor. Și-n PNRR de transport avem o axă importantă – vreo 1000 de radare fixe.

De la asta până la o licitație făcută cu dedicație este numai munca celor de la MAI sub domnul Bode. Ministerul Transporturilor și-n mandatul meu, dar și-n afara lui nu a us o virgulă sau un cuvânt în acest caiet de sarcini.

Mai este de menționat și că din tot acel proiect în care erau foarte multe lucruri de cumpărat care să ajute poliția nu s-au cumpărat decât mașinile. Acest caiet de sarcini este responsabilitatea celor care au condus licitația, cei din subordinea domnului Bode, IGPR și MAI, și este o licitație făcută complet cu dedicație.

În momentul în care faci caietul de sarcini astfel încât să se potrivească un singur model de pe piață pe care îl vinde dealerul auto patronat de prietenul președintelui, asta este o licitație cu dedicație. Și se merge până în cele mai mici amănunte tehnice”, a adăugat președintele USR.

Cătălin Drulă: „Probabil că profitul a fost de 3 milioane de euro”

„Probabil că s-au luat vreo 3 milioane de euro gheșeftul pentru această licitație. Noi am făcut sesizare, la OLAF, la Autoritatea de Management a Fondurilor Europene, DNA-ul am înțeles că este pe cale sau s-a autosesizat, am văzut o declarație a domnului Bologa în spațiul public care a spus <<ne putem autosesiza fără probleme>>. Așteptăm să o facă pentru că este revoltător să-ți bați joc de banii publici în felul acesta. Și mai cred ceva: că nu vor avea curajul să deconteze din banii europeni”, a spus Cătălin Drulă.

Președintele USR: „Anticipez că nu vor cere rambursarea banilor europeni ca să evite controalele și anchetele”

„Avem o confirmare oficială, am primit-o chiar eu de la Autoritatea de Management din subordinea domnului Grindeanu care spune <<până acum nu au ceru bani>>. Acum depinde cumva și de plățile din contract, nu știu dacă contractul are avans sau nu sau a fost cu prefinanțare.

În orice caz, eu anticipez că nu vor cere acești bani, ci vor lăsa marele proiect care era pe fonduri europene – fondurile acelea care ar trebui să ne facă tuturor viața mai bună, iată că se scurg în buzunarele unora și le vor lăsa pe fonduri naționale pentru că sunt mult mai puține controale, nu mai ai treabă cu OLAF-ul, nu mai ai treabă cu Parchetul European, cu toate filtrele de control, iar unul dintre filtrele cele mai clare în achizițiile publice este cel al caietului de sarcini cu prevederi tehnice restrictive astfel încât din caiet să-l croiești pentru un singur ofertant, ceea ce mie mi se pare că este absolut evident în acest caz.

Anticipez că nu vor cere rambursarea banilor europeni ca să evite controalele și anchetele. Ar rămâne DNA-ul că în rest toate instituțiile sunt mai mult sau mai puțin subordonate politic și controlate”, a mai spus Cătălin Drulă.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Licitația privind BMW-urile pentru Poliția Română este corectă, spune ministrul Bode. „Cât tupeu să ai să acuzi că s-au făcut specificații cu dedicație?”