Confidenţialitate

Cât va avea salariul Laura Codruța Kovesi la Parchetul European? – VIDEO

Moise Guran a întrebat-o pe Laura Codruța Kovesi ceea ce mulți români ar vrea să stie: ce salariu va primi la Parchetul European.

Răspunsul procurorului – aproximativ 12.000 de euro pe lună.

Cred că o să primesc în jur de 12.000 de euro pe lună, aici, în România și la DNA și la Parchetul General, era în jur de 3500-4000 de euro pe lună”, a afirmat Laura Codruța Kovesi, în direct la Europa FM.

Am aflat și cât va plăti pe chirie oficialul european: “Eu mi-am găsit la 3000 de euro pe lună un apartament cu două dormitoare, este cumva aproape de viitorul loc de muncă, nu e ceva deosebit, destul de modest, îmi rămân bani, nu mă plâng”.

Laura Codruța Kovesi a ținut să le mulțumească oamenilor care au susținut-o în tot acest timp. „Sprijinul pe care l-am simțit din partea oamenilor a fost foarte important, mai ales că am trecut prin clipe grele în plan personal”.

Laura Codruța Kovesi a transmis și un mesaj pentru oamenii care au susținut-o în stradă, în timpul protestelor: „Nu ați susutinut degeaba DNA, nu m-ați susținut degeaba, eu îmi voi continuă activitatea, poate mai bine decât am făcut- în România. Cât de bine pot și la cel mai bun nivel

O parte dintre ascultătorii Europa FM au avut emoții în momentul în care au intrat în direct, prin telefon cu Laura Codruța Kovesi.

De ce se sperie așa de dumneavoastră?” – a fost întrebată de Moise Guran.

Nu știu, sunt o persoană simpatică. Și eu am emoții, e firesc să ai emoții”, a venit răspunsul procurorului șef european.

Laura Codruța Kovesi a subliniat faptul că este important că prejudiciile să fie recuperate, în dosarele de fraude.

Există hotărâri definitive ale instanțelor, trebuie să le excuți. Trebuie executate bunurile inculpaților. Ține de voință, e responsabilitatea insitutuțiilor din Finanțe. Ar trebui să avem aceeași eficiență nu doar în cazul oamenilor care nu își plătesc impozitele”.

Ce este Parchetul European (EPPO)

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.