Confidenţialitate

Cât de ușor concesionează statul propriile terenuri și cât de greu le recuperează. Rareș Năstase, ProTV: „În 6 județe nu există un hectar intabulat”

Cătălin Striblea și invitatul său, jurnalistul ProTV Rareș Năstase, au discuta la România în Direct despre ancheta prezentată în weekend la „România, te iubesc!” privind zecile de mii de hectare de teren agricol ce au ajuns din administrarea statului la diverse companii, în mod ilegal.

Ancheta s-a desfășurat pe o perioadă de peste două luni, a spus jurnalistul Rareș Năstase, iar concluziile sunt de-a dreptul incredibile:

„Am încercat să punem lumină asupra situației terenurilor statului, de la consilii locale, județene și Agenția Domeniilor Statului, cel mai mare administrator al terenurilor statului de la noi. (…) Undeva, filmul se rupe pentru că, atunci când se încheie contractele între autoritatea statului și diverși particulari, e făcută convenția în așa fel încât să prelungești, să nu ai riscuri foarte mari. Există modalități prin care statul te aduce pe linia dreaptă, dar acele convenții sunt ușor de atacat în instanță.”

O altă problemă gravă descoperită de jurnalistul Rareș Năstase este cea legată de intabulare. Două treimi din terenurile statului nu sunt intabulate nici acum, după cum a arătat ancheta de la „România, te iubesc!”:

„Noi am cerut de la Agenția Domeniilor Statului (…), din cei 320.000, undeva la 115.000 erau intabulate, deci asta înseamnă o treime. Problemele mari sunt aoclo unde ar trebui să fie cel mai atent statul. Avem 6 județe unde nu există nici măcar un hectar intabulat.”

Intabularea, marea problemă a statului

Situația cu terenurile agricole ale statului este atât de încurcată încât e aproape imposibi să-ți dai seama dacă anumite concesionări sunt „cu dedicație” sau nu:

„Terenurile statului, multe se dau în arendă. Depui o cerere la ADS, se face o analiză în care ei te verifică apoi ei îți dau terenul până la o viitoare concesiune, tot ADS-ul decide când are loc. Acolo e foarte greu să-ți dai seama dacă sunt contracte cu dedicație, dacă sunt abonați.”

De altfel, jurnalistul Rareș Năstase a spus că de la încheierea filmărilor și până la difuzarea materialului în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”, cel care se ocupa de contractele de concesiune a fost reținut pentru luare de mită, iar exemple de acest gen sunt multe:

„Șeful de la contracte din cadrul ADS a fost reținut, se vorbea de o mită de 350.000 euro pentru o arendă de 650 de hectare, ori noi vorbim de arende mult mai mari și de contracte de concesiune mult mai mari cu terenurile statului (…). Și la ANRP și la ADS am avut foști șefi cu condamnări penale.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală România în Direct: