Confidenţialitate

Cât de bună este cutia de viteze DACIA EASY-R – VIDEO

În fiecare duminică, în emisiunea O dimineață de milioane, Ștefan Leonte aduce informații noi din domeniul auto-moto, verifică cele mai noi apariții de pe piață și oferă comentarii avizate.

Ultima perioadă a fost una foarte bună pentru constructorul nostru autohton, Dacia. Au ieșit de pe linia de producție motoare Euro 6, cutii cu viteze în 6 trepte și, un lucru așteptat de foarte multă lume, Dacia echipată cu o cutie automată.

Pentru prima oară, Dacia include în ofertă o cutie de viteze robotizată, denumită Easy-R, pe modelul Duster. Disponibilă la început pe motorizarea TCe 90 CP asociată cu sistemul Stop&Start, această cutie de viteze cu 5 trepte asigură un confort sporit în utilizare datorită transmisiei fără pedală de ambreiaj. Apoi, cutia Easy-R a devenit treptat disponibilă și pe modelele Logan, Logan MCV, Sandero și Sandero Stepway.

Cutia de viteze vine după ce multă vreme gurile rele au spus, ironic, că este ”tot ceea ce lipsește la bordul Dacia”.Easy –R, practic, nu este chiar automată. O simți ca fiind așa pentru că pedalierul rămâne fără ambreiaj, insă ai același ambreiaj și aceeași cutie de viteze ca în cazul cutiei manuale. Este o cutie manuală pilotată, sau cutie robotizată, mai corect spus. Practic, ai aceeasi construcție ca în cazul cutiei de viteze manuale clasice. Ne dăm seama că nu-i o automată pur-sânge pentru că pe schimbătorul de viteze nu regăsim funcția Parking.

Ștefan Leonte s-a urcat la bordul unei mașini Dacia (Sandero, 1,5 dCI Easy-R), alături de echipa testeperoti.ro și a testat noua echipare la drum:

Potrivit oficialilor Dacia, în comparație cu o cutie de viteze manuală tradițională, cutia de viteze robotizată Easy-R oferă:

– Un plus de confort și de ușurință în utilizare:

Modul Drive îl scutește pe șofer de grija de a acționa ambreiajul şi de a schimba treptele de viteză. Cutia efectuează singură aceste comenzi identificând momentul optim de schimbare a treptelor astfel încât să asigure cel mai bun compromis între accelerație şi consum. Sunt astfel evitate situațiile în care motorul funcționează supraturat sau subturat precum şi opririle generate de subturare;

In poziţia Manual / Impulsional, şoferul este cel care decide şi care efectuează schimbările de viteze. El poate astfel selecta treapta de viteză potrivită pentru o depăşire neprevăzută sau în cazul unei aderențe scăzute pe o șosea acoperită cu zăpadă. Pentru aceasta este suficient ca maneta să fie plasată în poziţia M. Din acest moment, trecerea la o viteză superioară sau inferioară se face prin acționarea manetei în sensul + sau –;

În cazul în care este necesară o accelerare energică, cutia trece automat într-o treaptă inferioară și furnizează astfel cât mai rapid performanța maximă disponibilă (kick down). Ea poate retrograda cu până la două trepte de viteză pentru a beneficia astfel de toată puterea motorului, ceea ce este extrem de util în situații precum accelerarea la intrarea pe autostradă de pe un drum secundar.


– Un plus de manevrabilitate:
poziția Drive permite un control optim al deplasării vehiculului la viteză foarte redusă. Prin ridicarea pedalei de frână, vehiculul avansează sau se deplasează înapoi cu viteză redusă fără a fi necesară acționarea pedalei de accelerație. Această funcţie facilitează manevrele la viteză mică (în parcare) şi permite stabilizarea mașinii în rampele cu înclinare redusă, completând astfel sistemul Hill Start Assist. În plus, această funcție este foarte utilă în cazul traficului aglomerat.

– Consum redus: cutia de viteze robotizată oferă un consum şi emisii de CO2 identice cu cele specifice versiunii manuale.

Întrucât sistemul de acționare nu este solicitat decât în momentul schimbării rapoartelor, consumul de energie al cutiei Easy-R este mult mai redus decât cel înregistrat de o cutie automată tradițională.

Calitate – durabilitate: Utilizarea unei soluții electromecanice în locul tehnologiei hidraulice asigură, pe lângă o mai mare precizie a acționării, o durabilitate și o fiabilitate sporite. Cutia de viteze robotizată Easy-R a fost supusă unor teste intense pe bancurile de probe, care au însumat 130.000 de ore.