Confidenţialitate

Au plătit Dragnea și Grindeanu pentru a lua cina cu Trump? Prețurile la astfel de evenimente ajung și la 1 milion de euro

Președintele PSD, Liviu Dragnea, participă în SUA la evenimentele premergătoare învestirii noului președinte ales american, Donald Trump.

Acesta a postat recent fotografii de la cina pe care a avut-o în SUA cu potențialii membri ai cabinetului Trump.

Liviu Dragnea a postat pe contul de Facebook joi, 19 ianuarie, următorul mesaj:

 

Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre România și SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: “We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald și deschis”, a scris liderul PSD.

 

Presa americană: Cina este pe bani

Euractiv.ro explică astăzi că accesul la acest tip de întâlniri este pe bani, scrie publicația Politico,  arătând că sumele se încadrează între 100.000 și 200.000 de dolari – pentru o cină cu potențialii șefi de agenții guvernamentale americane.

Acest nivel limitează însă accesul doar la comisia pentru învestirea prezidențială, în timp ce o cină cu vice-președintele ales Mike Pence este permisă celor care plătesc între 500.000 și 1.000.000  de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată – potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de Politico (captură eran, în imagine).

Bonus, în intervalul acestor sume (500.000 – 1.000.000 de doari) este promisă și prezența președintelui ales, Donald Trump, potrivit broșurii citate de Politico și prezentate de Euractiv.ro.

The New York Times publică online prețul pentru fiecare dintre aceste pachete. Acestea pot fi accesate online pe pagina publicației – AICI.

În imaginea prezentată de NYT, pachetul de 250.000 de dolari, care promite și apariția cuplului Trump la o cină elegantă, în Washington.

Deși inițial s-a spus că deplasarea lui Liviu Dragnea și a premierului Sorin Grindeanu în Statele Unite va fi plătită din bugetul Parlamentului, trezoerierul PSD a ținut să precizeze că fondurile au fost alocate din bugetul partidului. Totuși, nu există detalii cu privire la cine a achitat costul accesului politicienilor români la evenimente, fără să se poată spune dacă a fost sau nu suportat de cel care i-a invitat – un controversat afacerist, membru în comitetul de organizare.