Castelul Bánffy din judeţul Cluj va fi reabilitat cu 20 de milioane de lei

Castelul Bánffy din Răscruci, judeţul Cluj, va fi reabilitat cu fonduri europene.

Proiectul cu o valoare totală de 20 de milioane de lei va fi finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională – transmite corespondentul Europa FM, Claudia Romitan .

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a semnat contractul de finanţare din care 19 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Proiectul depus spre finanţare de către Consiliul Judeţean Cluj presupune atât restaurarea castelului din Răscruci ,cât şi a parcului care îl înconjoară.

Durata de realizare a proiectului este de 42 de luni, iar ulterior restaurării castelul va fi deschis pentru vizitare dar și pentru organizarea de evenimente culturale.

Autorităţile judeţene speră că în acest fel numărul turiştilor în zonă va creşte ceea ce va duce şi la dezvoltarea economică locală. Funcționarea castelului ca și centru de evenimente culturale va crea şi șase locuri de muncă.

Castelul de la Răscruci, administrat de Consiliului Judeţean Cluj, face parte din ansamblul arhitectural Bánffy de la Bonţida.

Monumentul a fost construit în stil neoclasic eclectic, fiind folosit în epocă drept reşedinţă de vară a familiei Banffy.

Una dintre atracţiile turistice ale acestui castel este o sobă de teracotă cu smalț verde realizată de către însuşi baronul Adam Banffy.

Din acelaşi ansamblu face parte şi Castelul Bánffy din judeţul Bonţida devenit celebru datorită festivalului Electric Castle, eveniment care este organizat pe domeniu de cinci ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS