Confidenţialitate

Mircea Geoană: Așteptăm decizia NATO de a trimite în România grupuri de luptă, precum cele din zona Mării Baltice | AUDIO

NATO va decide în câteva zile să trimită între câteva sute și cel mult o 1.500 de militari în România. Asta după ce SUA au trimis la noi 1.000 de militari, în baza unei înțelegeri directe între România și Statele Unite.

Într-un interviu acordat corespondentului Europa FM la Constanța, Ghiulfer Predescu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că batalionul de luptă ce ar putea fi trimis la noi va avea dimensiuni asemănătoare celor dislocate în țările baltice.

În Estonia, grupul de luptă al NATO este format din peste 830 de miliari, ar în Letonia sunt peste 1.500 de militari aliați.

„NATO are azi patru grupuri de luptă în zona Mării Baltice – în cele trei țări Baltice și Polonia. […] Și este într-un fel normal ca și în zona Mării Negre să avem o prezență similară. De aceea așteptăm că miniștrii Apărării să decidă înființarea de noi grupuri de luptă. România este cea care a oferit să găzduiască un astfel de grup de lucru. Franța s-a oferit să conducă ca națiune cadru acest grup de lucru și așteptăm ca și alți aliați să contribuie la grupul de luptă din România, care, după decizia politică de săptămâna viitoare, va avea nevoie probabil de câteva luni de zile pentru a lua o formă concretă și a începe să opereze în România”, a explicat Mircea Geoană pentru Europa FM.

Sursa foto: NATO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În această perioadă, Rusia trimite în Marea Neagră noi nave de luptă, însă spune, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și NATO are grijă să fie prezentă în regiune și pe apă.

„În aceste zile, 6 formațiuni navale de tip desant amfibiu – naval al Federației Ruse – au venit din flota nordului și sunt azi în Marea Neagră către zona Crimeei. […] Portavionul american Harry S. Truman și grupul naval pe care îl conduce, unul din cel mai redutabil la nivel mondial, a fost pus în premieră, după Războiul Rece, sub comanda NATO. Ei sunt în Adriatică. Și din Adriatică poți să aperi aliații din zona Mării Negre. Deci vreau să asigur pe toată lumea că din punct de vedere terestru, aerian și maritim, există un plan extrem de bine pus la punct de descurajare și de apărare”, a mai spus Mircea Geoană la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Facebook / Mircea Geoană

Citește și: Mircea Geoană, despre grupul tactic de la Marea Neagră: Descurajează Federația Rusă în acțiunile agresive din jurul Ucrainei | AUDIO

Autor: Ghiulfer Predescu / Anca Grădinaru