Cartierul Justiţiei – pe agenda Guvernului

Guvernul se întruneşte astăzi în şedinţa săptămânală şi va discuta printre altele un document privind Cartierul pentru Justiţie.

E vorba despre un proiect de lege referitor la avansul pentru această investiţie imobiliară din centrul capitalei, care va reuni într-un singur loc majoritatea instituţiilor din Justiţie.

Guvernul va primi pentru acest proiect 2,5 milioane de dolari de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – drept pentru pregătirea proiectului „Cartierul pentru Justiţie”.

Mai exact pentru exproprieri şi studii prealabile .

Cartierul Justiţiei ar trebui să ocupe jumătate din terenul de peste 10 hectare numit Esplanada, situat în centrul Bucureştiului, lângă Biblioteca Naţională.

Investiţia necesită un împrumut total de peste 220 mil. Euro şi va adăposti sediile CSM, ale judecătoriilor de sector şi ale pachetelor.

Proiectul unui Cartier al Justitiei la Esplanadă dateaza din 2014, dar a revenit în dezbaterea public în 2016, cand PSD l-a trecut in Programul de Guvernare cu care a castigat alegerile parlamentare.

Inainte de acest proiect, in 2007, o firmă imobiliară intentiona sa dezvolte pe în acel loc un cartier rezidenţial Esplanada, evaluat la un miliard de euro.

Proiectul a fost blocat pentru ca aproximativ jumatate din teren a fost revendicat de fostii proprietari.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS