Confidenţialitate

Care este diferența dintre ronțăială și gustare? Mihaela Bilic: Cu cât este mai puțin ambalată și procesată, cu atât este mai sănătoasă | VIDEO

Ronțăiala sau snackingul – mâncatul între mese, tot ce face bine la simțuri, dar mai puțin bine la siluetă. Cum facem diferența dintre gustare și ronțăială? Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică în emisiunea „Frecvența Gustului”, la Europa FM.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la Europa FM că relația strânsă pe care o avem cu mâncarea este construită de natură și este destul de greu să o controlăm rațional.

„Atât timp cât avem mâncare în jurul nostru, instinctul nostru ne spune să mâncăm. Mâncarea înseamnă supraviețuire, iar natura ne vrea măncăcioși. Avem capacitatea de a mânca fără limită mai degrabă decât să o evităm”, a spus Mihaela Bilic.

„Este foarte important să avem aceste repere în zi. În familiile în care există orar de masă, pot să vă spun că va fi bine și copilul, ulterior, va ști că există trei mese principale și o să fie mult mai puțin tentat să deschidă frigiderul de câte ori se plictisește sau are vreo poftă”, a mai spus Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist le-a recomandat părinților să nu lase copiii să mănânce „când îi taie capul”.

Ce înseamnă gustarea?

Gustarea este masa care se consumă între două mese principale obligatorii și este justificată de foame, a explicat Mihaela Bilic.

„Fie la una dintre mese am mâncat mai puțin, fie am făcut un efort mai mare”, a justificat medicul nutriționist prezența unei gustări.

„Gustarea trebuie să fie justificată de foame și trebuie să fie compusă din lucruri cât mai puțin ambalate – un covrig cu iaurt, un mic sandwich sau ceva dulce precum o bucată de pandișpan cu fructe făcut în casă. Cu cât este mai puțin ambalată și procesată, cu atât este mai sănătoasă”, a explicat Mihaela Bilic.

Ce înseamnă ronțăială?

Ronțăiala se întâmplă atunci când vrem să ne calmăm mintea cu zahăr sau cu grăsime.

„Tot ce este gras sau are un conținut mare de zahăr satisface corpul nostru acolo unde avem receptori pentru gust – nu doar în gură, ci și în stomac”, a explicat Mihaela Bilic.

Ronțăitul de morcovi și frunze de salată nu produce același efect, deși aceste alimente reprezintă un ronțăit sănătos, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Este foarte important cum le explicăm și ce etichete punem – fiecare trebuie să facă o introspecție și să fie onest față de necesitatea acestora”, a mai spus Mihaela Bilic.

Urmărește întreaga emisiune „Frecvența Gustului” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mihaela Bilic: Vă propun să faceți din ciorbă și supă un obicei în 2023 | VIDEO