Confidenţialitate

Noi scumpiri la carburanți: Un litru de benzină standard a trecut de 7 lei. Adrian Negrescu: „De la 1 iulie va crește din nou”| AUDIO

O nouă săptămână, noi scumpiri la carburanți: Un litru de benzină standard a trecut astăzi de 7 lei. Se întâmplă după aproape 4 luni de stagnare sub acest prag. Scumpire și pentru motorină.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna a început cu o creștere în medie de 8 bani pe litrul de carburant. În majoritatea stațiilor de alimentare din Capitală – benzina standard a trecut ușor de 7 lei pe litru și se situeză undeva la 7 lei și 5 bani. Creștere și pentru litrul de motorină. A ajuns în multe benzinării la 7 lei și 58 de bani.

Adrian Negrescu, analist financiar: Stocurile la nivel internațional de carburanți, la minimul ultimilor 10 ani. Ceea ce ridică mari semne de întrebare

Am putea vede în continuare creșteri de preț în urma factorilor internaționali, spune analistul financiar – Adrian Negrescu: „Stocurile la nivel internațional de carburanți – și mă refer aici la benzină, motorină, dar mai ales la petrol – sunt la minimul ultimilor 10 ani. Ceea ce ridică mari semne de întrebare legat de modul în care piața este capabilă să asigure necesarul”.

În vara anului 2024, prețul va crește din nou prin majorarea accizei

O nouă creștere de preț este sigură: cea din vara, prin majorarea accizei: „De la 1 iulie va crește din nou, cu 43 de bani pe litru, astfel încât scumpirile s-ar putea să se accentueze în această primăvară. Asta înseamnă un puseu de inflație”.

Comparativ cu prețurile de acum cinci săptămâni, benzina este mai scumpă cu 40 de bani pe litru iar motorina cu 42 de bani pe litru, notează Economica.net. De remarcat, un litru de benzină s-a situat sub pragul de 7 lei din octombrie și până acum.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Orele suplimentare, primele, dar și al 13-lea salariu, luate în calcul la stabilirea pensiei. Recalcularea trebuie să se încheie până în septembrie | AUDIO