Confidenţialitate

Cântecul ”Happy Birthday To You” a intrat în domeniul public – AUDIO

Cântecul ”Happy Birthday To You” poate fi interpretat şi reprodus fără achitarea unor drepturi de autor, deoarece a intrat oficial în domeniul public, a decis, luni, un judecător american.

Un judecător federal a validat, luni, un contract încheiat amiabil ce recunoaşte faptul că renumitul cântec ”Happy Birthday” aparţine domeniului public şi, în consecinţă, poate fi interpretat şi difuzat fără obligaţia de achitare a unor redevenţe aferente drepturilor de autor.

Acest acord, aprobat de judecătorul George King din Los Angeles, pune capăt unui litigiu între casa de discuri Warner/Chappell Music, care afirma că deţine drepturile de autor asupra cântecului – şi un grup de artişti care au deschis un proces împotriva grupului Warner Music, în 2013.

“Este o mare victorie pentru public şi pentru artiştii care doreau să folosească «Happy Birthday To You» în videoclipurile şi în muzica lor”, a declarat Daniel Schacht, avocatul grupului care a demarat acel proces.

Istoria cântecului ”Happy Birthday” începe în 1893, odată cu publicarea unui cântec pentru copii, intitulat ”Good Morning to All”, scris de surorile Mildred şi Patty Hill, originare din statul american Kentucky.

Apoi, melodia a fost reluată şi cântată la diverse aniversări, cu versurile din ”Happy Birthday”. Grupul Warner susţinea că drepturile asupra versurilor erau deţinute de editura surorilor Hill, cumpărată de acest grup.

Judecătorul King a decis însă că editura care a publicat ”Good Morning to All” nu deţinea drepturile de autor asupra versurilor celebrului cântec aniversar şi, prin urmare, grupul Warner nu poate fi proprietarul acelor drepturi.

https://www.youtube.com/watch?v=2qhVnLwJCDc