Confidenţialitate

Cântărețul Vasile Șeicaru, la aniversare | VIDEO

Vasile Şeicaru s-a născut la 10 iulie 1951, în comuna gălățeană Oancea, fiind absolvent al Liceului cu program de educaţie fizică din Galaţi.

“Am ‘învăţat’ să cânt la chitară la Casa Pionierilor din Galaţi, unde de fapt n-am învăţat nimic. Am fost autodidact. Învăţam cântece de la radio, din filme şi de pe discuri. Prin clasa a 7-a, am avut prima chitară (de fapt, părinţii voiau să-mi cumpere un acordeon, dar eu l-am refuzat). Pe la 16 ani am avut şi prima trupă de rock, Atletic. Cântam piese din Beatles şi din repertoriul altor trupe la modă pe atunci”, mărturiseşte artistul pe site-ul personal.

În 1968, Vasile Șeicaru a intrat ca solist vocal în formaţia Cristal, alături de care, din 1970, a câştigat toate Festivalurile Artei Studenteşti.

Cenaclul Flacăra a fost o rampă de lansare pentru Vasile Şeicaru, la care a cântat din 1978 până în 1984, devenind cunoscut ca interpret şi compozitor de muzică folk.

“În Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar şi cele mai valoroase, cântece din repertoriul meu. Într-un mare procent, pe vremea aceea cântam cântece scrise pe versurile lui Adrian Păunescu”, spune muzicianul.

Prima piesă compusă (versuri şi muzică) de “Vale” – cum îi spun prietenii – a fost “Pădurea” (1968), urmată de “O clipă de aur”, cu care a câştigat mai multe premii. A compus, apoi, pe versuri ale unor cunoscuţi poeţi – Adrian Păunescu, George Ţărnea, Dan Verona.

De-a lungul anilor, el a colaborat cu mulţi artişti, compozitori, instrumentişti renumiţi – Adrian Ordean, Eugen Mihăescu, Mircea Drăgan, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici, Ştefan Hruşcă, Zoia Alecu, Iulian Vrabete, Nicu Patoi, A.G.Weinberger.

La scurt timp după lansarea albumului “Nu trântiţi UŞA”, autori fiind Mircea Vintilă şi Florian Pittiş, a fost invitat să cânte cu ei la concertul de lansare şi în turneul de promovare, alături de Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici. Mai târziu, cei patru s-au reunit sub numele Pasărea Colibri.

“Am fost pe scenă cu ei la Râmnicu Vâlcea, oraşul de care este legat actul de naştere a acestei formaţii! Am făcut multe concerte şi turnee împreună, cu sălile pline! În acea perioadă însă, a trebuit să plec urgent într-un turneu mai lung în Canada şi Statele Unite împreună cu Hruşcă şi la revenirea în ţară n-am mai reintrat în trupa condusă de Pittiş, care între timp devenise ‘Pasărea Colibri’!… din păcate, colegii mei uită să spună acest lucru, de asta mulţi nu ştiu! (…) … cu toate astea, am rămas şi suntem în continuare prieteni şi deseori cântăm împreună”, spune Vasile Şeicaru.

De-a lungul anilor, a compus sute de piese, dintre care amintim: “Aruncarea în valuri”, “La adio”, “Antiprimăvara”, “Actorul”, “Iancu la Ţebea”, “Dragostea destin străvechi”, “Citeşte numai la final”, “Tango retoric”, “Îmbrăţişarea mării”, “Domnule maior”, “Viaţa-i viaţă banu-i ban”, “Din prea mult sau prea puţin”, “Copilul de pripas”, “În oraşul cu floare de tei”, “Un înger pereche”, “Grafitti”, “Nici n-am ştiut, nici n-am aflat”, “Lumea pentru toţi”.

Din 1990 a cântat singur, efectuând numeroase turnee în ţară şi în străinătate (Germania, China, Coreea, Rusia, SUA, Canada, Suedia). A participat la cele mai importante manifestări folk naţionale (Festivalul “Primăvara Baladelor”, Festivalul Naţional de Muzică Folk “Om Bun”).

Începând din 1996, a reluat sporadic colaborarea cu Ştefan Hruşcă, dar şi cu Victor Socaciu, împreună cu care a susţinut concerte în ţară şi în SUA, Canada, Irlanda, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Grecia, Italia etc.

Cariera sa a fost răsplătită cu numeroase premii: 1970 – locul 1 la Festivalul Artei Studenţeşti; în Cenaclul Flacăra a primit Marele Premiu al Cenaclului Flacăra şi de două ori Premiul pentru Creaţie; 1988 – Premiul Special al Presei la Festivalul de muzică pop de la Soci (URSS), împreună cu Ştefan Hruşcă; 2010 – Premiul pentru cel mai bun album folk “În oraşul cu floare de tei” şi “Premiul Omul cu chitara” (sau Cel mai bun cântăreţ folk al anului 2009).

Vasile Seicaru a primit premiul sectiunii ‘Folk’, in cadrul celei de-a a XIX-a editii a Galei premiilor anuale ale revistei ‘Actualitatea Muzicala’ a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).

În 2006 a fost decorat cu “Ordinul Cultural în Grad de Cavaler” oferit de preşedintele României. În 2009 a devenit “Cetăţean de Onoare” al municipiului Galaţi, iar în 2012, “Cetăţean de Onoare” al oraşului Buşteni.

Din discografia cantautorului folk amintim: “Aruncarea în valuri” (1984, LP), “Iubirea noastră” (1986, LP), “Călător, visător” – cu Ştefan Hruşcă (1988, LP), “Citeşte numai la final” (1991, LP), “Implicat în social” (1995, LP), “Romanţă între două trenuri” (1997, CD), “Viaţa-i viaţă, banu-i ban” (1999, CD), “Best Of” (2001, CD), “Până seara, voi veni” (2003, CD), “Colecţia Folk – nr. 1” (2006, CD), “În oraşul cu floare de tei” (2009, CD), “Rătăcire” (2014, CD), conform site-ului artistului – www.seicaru.ro.

În 2019, împreună cu Ducu Bertzi şi Victor Socaciu, a început un turneu prin ţară sub numele “Folk de colecţie”, amintește Agerpres.

FOTO: Facebook.com/VasileSeicaruOficial