Canada ridica vizele pentru cetatenii cehi

Ottawa mai menține regimul vizelor doar pentru România și Bulgaria.

Premierul Stephen Harper a luat această decizie pentru a evita o blocare a acordului de liber-schimb încheiat între țara sa și Uniunea Europeană.

‘Am decis sa ridicam, in saptamanile viitoare, obligativitatea vizelor impusa cetatenilor cehi pentru calatoriile in Canada’, a declarat Stephen Harper la conferinta de presa sustinută la Bruxelles impreuna cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnarii acordului de liber-schimb.

Documentul trebuie insa ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene si de Parlamentul European, iar Praga amenințase recent că nu va ratifica acordul daca problema vizelor nu va fi rezolvata.

Guvernul canadian a decis in 2009 sa reintroduca vizele obligatorii pentru cehi, din cauza numarului considerat ‘excesiv’ de cereri de azil depuse de cetatenii acestei tari.

Europenii au amenintat Canada cu impunerea obligativitătii vizelor pentru cetatenii canadieni, dar nu au trecut vreodată la fapte.

De acum înainte singurele state din Uniunea Europeana pentru care Canada continua sa mentina regimul obligatoriu de vize vor fi Romania si Bulgaria.

În Canada se află o comunitate de romani estimată la cel putin 200.000 de persoane.