CANADA: Premierul Trudeau, în genunchi la manifestaţia împotriva rasismului | VIDEO

Premierul canadian a îngenuncheat în semn de solidaritate, vineri, în faţa Parlamentului de la Ottawa, la o manifestaţie împotriva rasismului şi violenţei poliţiștilor.

După moartea lui George Floyd în orașul american Minneapolis, asfixiat sub genunchiul unui agent care îl aresta, la 25 mai, asemenea proteste au fost organizate în mai multe țări.

Purtând o mască de protecţie neagră, Justin Trudeau a ţinut în mână un tricou cu mesajul “Black Lives Matter”, pe care i l-au dat ceilalți manifestanţi prezenți.

Justin Trudeau s-a pus de câteva ori cu un genunchi la pământ, ultima dată timp de 8 minute şi 46 de secunde, simbolizând durata cât a fost ţinut George Floyd sub genunchi de poliţistul Derek Chauvin, sub privirile îngrozite ale martorilor care au filmat scena.

Cazul a reaprins sensibilităţile rasiale în SUA.

Într-un rar comentariu despre situaţia din America vecină, premierul canadian a reacționat, recent, față de moartea lui George Floyd.

”Numeroşi canadieni de toate originile privesc informaţiile care vin din Statele Unite cu stupefacţie şi oroare”, a declarat Justin Trudeau.

”Rasismul este real. El este prezent în Statele Unite, dar şi în Canada”, a adăugat liderul guvernului de la Ottawa.

Premierul canadian a denunţat înmulțirea agresiunilor față de canadieni de origine asiatică, în contextul pandemiei.

”Noi ştim că zilnic oamenii se confruntă cu discriminarea sistemică, prejudecăţi inconştiente (…) Trebuie să facem mai mult”, a îndemnat Justin Trudeau.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS