Confidenţialitate

Trudeau: Rasismul este real

Într-un rar comentariu despre situaţia din America vecină, premierul canadian a reacționat față de moartea lui George Floyd.

Afro-americanul a murit asfixiat în timp ce era arestat, sub privirile îngrozite ale martorilor.

”Numeroşi canadieni de toate originile privesc informaţiile care vin din Statele Unite cu stupefacţie şi oroare”, a declarat, vineri, Justin Trudeau.

”Rasismul este real. El este prezent în Statele Unite, dar şi în Canada”, a adăugat liderul guvernului de la Ottawa.

Premierul canadian a denunţat, săptămâna trecută, înmulțirea agresiunilor față de canadieni de origine asiatică, în contextul pandemiei.

”Noi ştim că zilnic oamenii se confruntă cu discriminarea sistemică, prejudecăţi inconştiente (…) Trebuie să facem mai mult”, a îndemnat Justin Trudeau.

În SUA, în ultimele zile, mii de persoane au cer în stradă să se facă dreptate după moartea lui George Floyd, victimă a unei arestări în care folosirea nejustificată a forței a fost letală.

Cazul a reaprins sensibilităţile rasiale în SUA.

Purtând pancarte pe care puteau fi citite sloganuri precum “Stop Killing Us” (Nu ne mai ucideţi) şi “Black Lives Counts” (Vieţile negrilor contează), sute de persoane au protestat, vineri, în faţa Casei Albe. Din motive de securitate, reşedinţa preşedintelui Donald Trump a fost închisă.

Au existat unele confruntări între manifestanți și agenții de ordine.

După escaladarea situației, poliţistul care l-a asfixiat pe George Floyd a fost arestat şi acuzat de omor, o măsură “tardivă” şi insuficientă, conform familiei victimei.

”Vrem inculpare pentru omor voluntar cu premeditare. Şi vrem să îi vedem arestaţi pe ceilalţi poliţişti” (implicaţi), conform unui comunicat dat publicităţii de familia lui George Floyd.