Confidenţialitate

Canada: Închisoare pe viață pentru autorul atacului sângeros de la Toronto din 2018. Individul a intrat cu un camion în mai multe persoane

În Canada, autorul atacului sângeros cu camionul de la Toronto din 2018 a fost condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată timp de 25 de ani.

Alek Minassian, în vârstă de 25 de ani la momentul atacului, a fost declarat vinovat de un judecător canadian în urmă cu mai mult de un an, în martie 2021.

Sentinţa survine la mai puţin de trei săptămâni de când Curtea Supremă din Canada a anulat cumulul pedepselor pentru criminali, o dispoziţie din codul penal din 2011 care permitea justiţiei să aplice pedepse cu închisoarea extrem de lungi ucigaşilor care au făcut numeroşi morţi.

Curtea a concluzionat atunci că o pedeapsă cu închisoarea care „depăşeşte cu mult speranţa de viaţă a oricărei persoane este degradantă şi, prin urmare, încalcă demnitatea umană”.

La 23 aprilie 2018, la volanul unei auto-utilitare albe, tănărul a condus cu viteză maximă între benzile de circulaţie şi trotuarele metropolei canadiene, vizând trecătorii pe o distanţă de aproape doi kilometri.

10 persoane au fost ucise şi 16 rănite, după care, la sfârşitul lui octombrie 2021, bilanţul a crescut la 11 morţi odată cu decesul unei femei rănite care a stat peste trei ani în spital.

Este considerat cel mai sângeros atac produs vreodată la Toronto, metropolă cu şase milioane de locuitori.

Foto: Unsplash / Guillaume TECHER