Confidenţialitate

Construirea unui campus școlar la Nădlac, blocată de 9 ani din lipsă de fonduri. Peste 100 de milioane de lei ar fi necesari finalizării proiectului | AUDIO

Construirea unui campus şcolar de trei hectare, în oraşul Nădlac, care trebuia să fie cea mai mare investiție în educație din vestul țării, începută în 2007, nu s-a finalizat nici în 2024. Investiția este blocată complet de nouă ani din cauza lipsei banilor. În tot acest timp, școlile și grădinițele din oraș funcționează în clădiri vechi, închiriate de de la culte religioase, pentru care primăria plătește anual suma de 570.000 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Lucrările la clădirile şcolare au început în 2007 cu o finanţare iniţială de 38 de milioane de lei obţinută de oraşul Nădlac de la Ministerului Educaţiei Naţionale. Termenul de finalizare a proiectului era 2010, însă după doar un an de la deschiderea şantierului, lucrările au fost oprite de Guvern pe fondul crizei economice.

În 2015, la termenul limită, doar cel mult 40% din lucrări erau încheiate, așa că primăria a pierdut finanţarea europeană şi, mai mult, a fost obligată să restituie cinci milioane de lei cheltuiţi pe lucrările efectuate.

De nouă ani, clădirile construite deja stau abandonate în câmp.

Conform noilor estimări, făcute după o reproiectare a campusului, suma necesară pentru finalizarea complexului şcolar este de 106 milioane de lei.

Acesta ar fi fost cel mai mare proiect de infrastructură şcolară din vestul ţării şi ar fi beneficiat de el 1.100 de elevi şi preşcolari din oraşul Nădlac.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Directoarea liceului unde zeci de elevi și profesori au ajuns la spital cu suspiciune de intoxicație: Numărul de cazuri a crescut, ceea ce ne-a obligat să suspendăm cursurile astăzi | AUDIO