Confidenţialitate

Campionul Marius Urzică, la aniversare | VIDEO

Sportiv de talie mondială, Marius Urzică s-a născut la 30 septembrie 1975, la Toplița, în județul Harghita.

Este considerat unul dintre cei mai buni gimnaști la cal cu mânere din generația sa, amintește Agerpres.

Marius Urzică a urmat cursurile Liceului Teoretic Român din Gheorghieni şi apoi ale Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.

A început gimnastica în 1981, la clubul CSS Gheorghieni, avându-l ca antrenor pe Iosif Ferenc. Apoi, activează cu dublă legitimare la AS Progym Gheorghieni – ANEFS Bucureşti, iar din 2000 la CS Dinamo Bucureşti.

Gimnast de o mare valoare, Marius Urzică a obţinut de-a lungul carierei numeroase succese interne şi internaţionale. Debutul internaţional îl face în 1991, la Istanbul, unde obţine primul său succes la juniori, titlul de campion balcanic la cal cu mânere, aparatul său favorit.

În 1993, câştigă medalia de aur la Campionatele Europene de juniori de la Geneva, la acelaşi aparat. În 1994, cucereşte, la cal cu mânere, atât titlul european, la Praga, cât şi pe cel mondial, la Brisbane, Australia. În 1995, la Sabae, Japonia, face parte din echipa de gimnastică masculină care obţine prima medalie la un campionat mondial în proba pe echipe, clasându-se pe locul trei.

Prima participare la Olimpiadă, Atlanta 1996, îi aduce medalia olimpică, argint la cal cu mânere. La campionatele Mondiale de la Tianjin, China, anul 1999, se clasează al doilea la acelaşi aparat.

La Campionatele Europene din 2000, de la Bremen, cucereşte titlul european în proba sa favorită, cal cu mânere, şi argint în proba pe echipe.

La Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, şi-a îndeplinit cel mai mare deziderat, obţinerea titlului olimpic la cal cu mânere. A fost primul titlu de campion olimpic la gimnastică din istoria sportului românesc.

Au urmat titlurile mondiale în 2001, la Gent, Belgia şi 2002, la Debrecen, la acelaşi aparat, precum şi titlul european în 2004, la Ljubljana, cu echipa. De altfel, la concursul Glasgow Grand Prix din 2001, Marius Urzică a reuşit o prestaţie perfectă, pentru care a primit nota 10, conform http://www.gymn-forum.net/. În 2002, obţine medalia de aur la Campionatul European din Patras, Grecia, tot la cal cu mânere.

La Olimpiada de la Atena 2004 a cucerit medalia de argint la cal cu mânere şi cea de bronz cu echipa. În 2005, a obţinut argintul la Campionatele Europene desfăşurate la Debrecen, în Ungaria. Marius Urzică s-a retras din competiţiile oficiale la sfârşitul anului 2005, dar nu a renunţat la sportul pe care l-a practicat de la o vârstă fragedă.

A devenit antrenor de gimnastică la copiii de la Clubul Sportiv Dinamo. S-a apucat, în paralel, şi de demonstraţii, înfiinţând, în 2006, ”Romanian Golden Team”, o echipă de gimnaste şi gimnaşti români campioni, alături de care a transformat evoluţia sportivă în spectacol. Printre spectacolele oferite de echipa înfiinţată de Marius Urzică s-a numărat cel de la inaugurarea modernei săli de gimnastică din oraşul francez Angers, în 2008.

Talentul său a fost remarcat de dansatorul şi coregraful român Răzvan Mazilu, care l-a cooptat în proiectul ”Urban kiss”, prezentat şi pe scena Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (2008).

De la începutul anului 2010, a devenit antrenor în staff-ul tehnic al lotului masculin de gimnastică al României. În martie 2014, decide să renunţe la echipa naţională masculină de gimnastică, plecând în Qatar, unde antrenează o grupă de juniori.

Pentru performanţele obţinute i s-a acordat titlul de maestru emerit al sportului, la 10 octombrie 2000 i s-a conferit Ordinul naţional ”Pentru Merit”, în grad de comandor, iar la 23 iulie 2008, Ordinul şi Medalia ”Meritul Sportiv” clasa I.