Confidenţialitate

Campanie pentru restaurarea pantofilor personajului Dorothy din ”Vrăjitorul din Oz”

Un muzeu din SUA strânge fonduri pentru restaurarea pantofilor personajului Dorothy din ”Vrăjitorul din Oz”. Este nevoie de 300.000 de dolari- pentru operațiunea asta – informează The Guardian.

Pantofii, creaţi în urmă cu aproape 80 de ani de MGM Studios, au fost expuşi la National Museum of Natural History timp de peste trei decenii. Suma de 300.000 de dolari americani – care ar putea fi strânsă printr-o campanie online, va fi cheltuită atât pentru redarea culorii rubinii pe care o aveau pantofii lui Dorothy, cât şi pentru o vitrină modernă care să ajute la conservarea pantofilor.

Aceasta este cea de-a doua campanie lansată de instituţie, după ce, în anul 2015, National Air and Space Museum a strâns suma de 700.000 de dolari pentru conservarea costumului spaţial pe care l-a purtat Neil Armstong pe Lună.

Melinda Machado, un purtător de cuvânt al muzeului, a spus că va fi destul de complicată conservarea pantofilor, care au fost confecţionaţi din mai multe materiale – paiete, mărgele de sticlă şi postav roşu pe tălpi. Pantofii au fost expuşi aproape fără pauză în muzeu, de când au fost donaţi, în anul 1979.

Filmul ”Vrăjitorul din Oz/ The Wizard of Oz” (1939), regizat de Victor Fleming, cu Judy Garland în rol principal, a câştigat două premii Oscar, pentru cel mai bun cântec, “Over the Rainbow”, dar şi pentru cea mai bună coloană sonoră.

Filmul este bazat pe povestea ”The Wonderful Wizard of Oz”, scrisă de L. Frank Baum, şi o prezintă pe eleva Dorothy Gale, care ajunge, alături de câinele ei, Toto, pe tărâmul magic din Oz. Ea are parte de numeroase aventuri alături de noi prieteni – Leul, Sperietoarea de ciori şi Omul de Tinichea, în timp ce încearcă să ajungă la vrăjitorul din Oz, singurul care o poate trimite acasă, în Kansas. În această perioadă, pesonajele încearcă să se ferească de Vrajitoarea cea rea din Vest, care vrea să îşi însuşească pantofii de rubin primiţi de Dorothy de la Zâna cea Bună din nord, Glinda.