Confidenţialitate

Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal în dosarul lui Remus Truică și Paul Lambrino

Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal de procurorii DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Președintele Senatului este vizat în dosarul retrocedărilor ilegale, în care au fost trimiși în judecată omul de afaceri Remus Truică, Paul Lambrino și jurnalistul Dan Andronic. Președintele Senatului a fost audiat recent de procurorii DNA în acest dosar.

Cazul se referă la retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa și Pădurea Snagov.

Prejudiciul se ridică la peste 145 de milioane de euro. În dosar a fost trimis în judecată inclusiv un fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului a fost audiat ca martor în acest caz la DNA Brașov pe 15 aprilie. Potrivit procurorilor, citarea a fost necesară în condițiile în care existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupării din care făceau parte Remus Truică și Paul Lamrbino, cunoscut drept Prințul Paul.

Călin Popescu Tăriceanu a dat o declarație sub jurământ, despre care procurorii spun că a fost una mincinoasă.

”A făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea și îngreunarea cercetărilor.”

Astfel, președintele Senatului a susținut că ”nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Paul Lamrbrino de către omul de afaceri Silberstein Tal, Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Andronic Dan Cătălin și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.
A mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.”

Procurorii menționează că ”aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă).”