Confidenţialitate

“Caisă”, unul dintre puţinele documentare care rulează în cinematografele din România – VIDEO

“Caisă” este unul dintre puţinele filme documentare româneşti care rulează în această perioadă în cinematografele din România.

Prezentat în premieră la TIFF 2018, premiat anul trecut la Astra Film Festival și la Docuart și selectat la ZagrebDox și la Festivalul de Film Documentar de la Salonic, “Caisă” expune într-un mod captivant atât relația imprevizibilă dintre un antrenor de box și cel mai bun elev al său, cât și luptele care se dau dincolo de ring.

Într-o sală de sport de la marginea Bucureștiului, un antrenor de box (Dumitru Dobre) aflat la sfârşitul carierei lucrează pentru a transforma un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Deziluzionat, dar perseverent, antrenorul Dobre îşi pune speranţele într-un puşti talentat de 13 ani, poreclit Caisă (Cristian Palcuie).

“Documentarul este construit mai mult ca un film de acţiune, ca un thriller”, a explicat Alexandru Mavrodineanu, regizorul filmului, într-un interviu pentru Europa FM.

“Este un omagiu adus acestui maestru de sport, maestrul Dobre. Este arhetipul acelui erou mic care îşi face treaba zi de zi şi nu are recompensă pentru asta.

Filmul este apreciat şi pentru latura lui de dramă socială. Tratează şi viaţa acestor copii care n-au nicio şansă şi speră într-o iluzie că pot să aibă succes în sport şi în box. Filmul tratează şi deficienţele sistemului de susţinere din sport.

În primul rând, este vorba de aventura acestor două personaje (n.r. Caisă şi maestrul) care au aşteptări unul de la celălalt şi încearcă împreună să reuşească o performaţă”, a declarat Alexandru Mavrodineanu.

Cineastul Alexandru Mavrodineanu a mai regizat scurtmetrajele “Muzica în sânge”, “Lecția de Box “ și documentarul “Omul pasăre”, în colaborare cu HBO. A locuit în Berlin 6 ani, timp în care a fost cameraman pentru o companie specializată în documentare pentru diferite posturi TV ca Arte, Sat 1, Pro 7, RAI 1, BBC, CNN.