Confidenţialitate

Câini special antrenați pentru depistarea Covid-19 vor fi folosiți pe aeroportul din Sibiu | AUDIO

Pe aeroportul din Sibiu vor fi folosiți câini special antrenați pentru depistarea Covid-19. Aceștia au făcut parte dintr-un program pilot de cercetare dezvoltat în țara noastră.

În luna septembrie a anului trecut, cinci câini din rasele Ciobănesc German și Ciobănesc Belgian au fost selectați pentru a participa la programul special de instruire. Antrenamentele au început în ianuarie 2021 cu probe Sars-Cov-2 recoltate de la pacienți infectați cu Sars-Cov-2. Agentul principal Silviu Stan de la centrul chinologic Dr. Aurel Greblea din Sibiu explică:

”În funcție de antrenamentele anterioare, se prezintă probe pozitive, se prezintă probe negative, în același antrenament și probe care pot varia de la foarte multe substanțe, obiecte, medicamente, mâncare”.

Rezultatele au fost incredibile, spune medicul Virgil Musta de la spitalul Victor Babeș din Timișoara:

”Am rămas foarte plăcut surprins și impresionat, toți câinii care au participat au recunoscut probele, chiar dacă instructorul a încercat să le devieze puțin atenția, ei reveneau și insistau pentru proba pozitivă”.

Urmează acum operaționalizarea proiectului și acreditarea echipelor canine. Pentru început câinii special antrenați pentru depistarea persoanelor cu Covid-19 vor fi folosiți pe Aeroportul din Sibiu, în aerogară și sosiri externe

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucia Ciocârlie Haranguș

Foto: Arhivă