Cabinetul de Securitate israelian a acceptat armistitiul in Fasia Gaza propus de Egipt

Anunțul a fost postat pe Twitter de purtătorul de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Potrivit propunerii egiptene, armistiţiul a fost acceptat în această dimineaţă, la ora 9, ora României.

Cabinetului de Securitate israelian, din care fac parte cei mai importanţi miniştri, a acceptat armistiţiul în ciuda divergenţelor pe tema încetării atacurilor.

În ultima săptămână, bombardamentele israeliene s-au soldat cu aproape 190 de morţi şi circa 1.300 de răniţi în Fâşia Gaza, potrivit serviciilor de securitate din enclava palestiniană.

Un ministru apropiat al premierului israelian a declarat că bombardamentele au slăbit Hamas, capacităţile sale de a ataca şi a produce rachete fiind afectate drastic.

Anterior, mişcarea palestiniană Hamas a respins orice încetare a focului care nu include un acord total cu privire la conflictul cu Israelul.

Aripa armată a organizaţiei califică propunerea egipteană de încetare a focului drept o ‘predare’, şi a ameninţat cu ‘intensificarea’ luptei pe care o duce contra Israelului.

Hamas cere încetarea bombardamentelor, oprirea blocadei impuse Fâşiei Gaza începând din 2006, deschiderea postului Rafah de la frontiera cu Egiptul şi eliberarea persoanelor arestate din nou.

În schimb, preşedintele american a salutat propunerea egipteană de încetare a focului în Fâşia Gaza. Barack Obama a declarat că Israelul are dreptul să se apere de atacurile ‘care în opinia sa, nu au nicio scuză’, afirmând totodată că uciderea unor civili palestinieni este o ‘tragedie’.