Byron concertează la Europa FM Live pe Plajă 2016, duminică, 31 iulie

După nenumărate turnee naționale, participarea ani de-a rândul la festivaluri importante din România, deschiderea concertului Slash feat. Myles Kennedy and The Conspirators de la Sala Palatului de acum trei ani și prezența la festivalul Saarang 2014 din Chennai, India (reprezentând România în cadrul World Fest), Byron se pregătește pentru cel mai mare concert de la malul Mării Negre: Europa FM Live pe Plajă.

Duminică, 31 iulie, în cea de-a treia zi de concerte Europa FM Live pe Plajă, Byron va urca pe scenă alături de Viţa de Vie, Zdob şi Zdub, Grimus, Les Elephants Bizarres şi Robin and the Backstabbers. Intrarea este liberă!

Trupa Byron a fost fondată la București, în anul 2006 și până acum a lansat 6 albume și 3 DVD-uri live. Formația este alcătuită din Dan Byron (voce, chitară, flaut), 6fingers (clape, chitară, voce), Lászlo Demeter (bass) și Dan Georgescu (tobe).

Byron s-a făcut remarcată rapid şi a ajuns să cânte în deschiderea mai multor artişti internaţionali.

Albumul de debut, „Forbidden Drama”, a fost lansat în octombrie 2007. Structurat ca o piesă de teatru, o dramă în 4 acte, albumul e un amestec eclectic de art-rock și alternativ, cu elemente progresive și clasice. Un an mai târziu, piesele acestui album au fost reorchestrate pentru intrumente acustice și cvartet de coarde, apoi înregistrate live în Teatrul 74 din Târgu Mureș, lansându-se astfel, cu ajutorul MTV România, DVD-ul „Acoustic Drama” avându-i ca invitaţi pe Alexandru Andrieş şi Paula Seling.

Al doilea disc al trupei, „A Kind of Alchemy”, lansat în octombrie 2009, marchează o schimbare în stilul trupei împrumutând elemente din mai multe genuri, ca blues sau funk, și aducând o paletă mai largă de instrumente. Ca de obicei, piesele sunt scrise tot în limba engleză, iar tematica tratează procesul creației, începând de la nebunie până la serenitate. În cuvintele lui Dan Byron, „Starea e nocturnă, mai degrabă intimă, câteodată jucăușă și exuberantă”.

Cel de-al treilea album, „Perfect”, lansat în 2011, e o colecție de cântece românești mai mult sau mai puțin cunoscute, reorchestrate pentru a se mula pe stilul muzical al trupei. Pentru acest proiect, membrii trupei Byron au lucrat alături de artişti precum Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Virgil Ianţu şi regizorul Nae Caranfil. Pe 1 Decembrie, în același an, are loc pe HBO România premiera concertului „Live Underground”, înregistrat live la peste 100 de metri sub pământ, în salina din Turda. Ulterior acesta a fost lansat într-o variantă extinsă pe DVD şi Blu-ray, împreună cu mai multe materiale-bonus (making-of, documentar, comentariu audio).

După ani de compoziţie în perioada 2009 – 2012, în primăvara anului 2013 este lansat şi cel de-al patrulea album al trupei, al treilea cu piese originale. Intitulat „30 Seconds of Fame”, este primul disc ce vine şi cu o variantă în limba română – „30 de secunde de faimă”.

Byron promovează în prezent cel mai nou disc, lansat la casa de discuri Universal Music România în 2015: „Eternal Return”.

Albumul Byron – „Eternal Return” a fost înregistrat în High Resolution la Dublin, în celebrele studiouri Windmill Lane, mixat la București de către Dan Georgescu și masterizat la Londra la Abbey Road de către Frank Arkwright, care a mai lucrat cu New Order, Joy Division, Blur, Arcade Fire și alții.

Noul album conține 12 piese corespunzând fiecare unei luni a anului, și este în linii mari o poveste despre ciclicitate, cu motive preluate din istorie și mitologie. Sound-ul trupei a evoluat de asemenea, byron sunând mai abraziv, mai melodic și mai modern ca oricând.

Byron concertează la Europa FM Live pe Plajă 2016, duminică, 31 iulie. Toate informaţiile despre Europa FM Live pe Plajă sunt disponibile pe www.livepeplaja.ro.