Confidenţialitate

Buzău: Testele COVID-19 din județ, făcute cu un singur aparat PCR | AUDIO

În județul Buzău, de la debutul epidemiei acum 10 luni, funcționează un singur aparat aparat PCR pentru depistarea coronavirusului la Direcția de Sănătate Publică.

Niciun spital din județ nu poate face propriile teste. Spitalul Județean, spre exemplu, trimite în jur de 30-50 de teste pe zi, iar în așteptarea rezultatelor se creează blocaje, spune directorul Claudiu Constantin Damian:

„E clar că, dacă am avea un PCR la nivelul spitalului, și timpul de răspuns ar fi mai rapid, ar fi mult mai ușor pentru direcționarea pacienților, triajul ar fi mai ușor. În utima perioadă există un triaj mai greoi, datorită volumului mare de pacienți care vin cu simptomatologie medie și gravă, iar încă un PCR bineînțeles că este de bun augur.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 A fost depusă documentația pentru a putea cumpăra un aparat PCR prin fonduri europene. În următoarele două luni și Spitalul Județean ar urma să poată face teste PCR pentru depistarea COVID-19.

Nu vor putea lucra la turație maximă însă pentru că nu există personal, spune Claudiu Constantin Damian:

„Este dificil, pentru că nu sunt biologi, nu sunt chimiști la nivelul  Buzăului, pentru a fi angajați să lucreze pe acest PCR. Am încercat să găsim o soluție cu angajări cu jumătate de normă. Am personal care lucrează în spital la alte secții și am făcut discuții cu aceștia, ca să poată lucra cu jumătate de normă să pot avea aceste teste la nivelul spitalului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.