Confidenţialitate

Bulgaria: Alegeri parlamentare anticipate, duminică. Miza o reprezintă formarea unui nou guvern, după înlăturarea premierului Kiril Petkov

Alegeri parlamentare anticipate au loc în Bulgaria, duminică. Miza este formarea unui nou guvern, după înlăturarea premierului liberal Kiril Petkov în luna iunie. Bulgarii ies la vot pentru a patra oară în mai puțin de doi ani.

Alegerile legislative anticipate, care au loc pe 2 octombrie, vin într-un context tensionat pentru Bulgaria. Inflația este în creștere, la fel și prețul energiei.

Rusia a sistat în aprilie exporturile, pentru că autoritățile bulgare au refuzat plata în ruble.

Miza este formarea unui nou guvern, premierul liberal Kiril Petkov fiind înlăturat printr-o moțiune de cenzură.

Ulterior, președintele Rumen Radev a semnat un decret pentru dizolvarea Parlamentului pe 2 august, deoarece nu s-a ajuns la un consens pentru formarea unui nou executiv.

Sondajele de opinie consideră favorită formațiunea conservatoarea a fostului premier Boiko Borisov, care a câștigat cinci alegeri din 2009 până în aprilie aul trecut.

Cu toate acestea, negocierile pentru formare unui nou guvern vor dura mult timp după încheierea scrutinului, deoarece partidele politice sunt divizate, scrie Reuters.

Citește și: Documentele pentru punerea în funcțiune a interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria au fost aprobate. Instalația, operațională de la 1 octombrie

Foto: Shutterstock