Confidenţialitate

Bugetul de stat pe 2022, aprobat de Guvern. Unele voci spun că s-a construit pe repede înainte | AUDIO

Guvernul a adoptat bugetul pe anul viitor și speră să treacă de votul parlamentarilor până de Crăciun. În forma adoptată de Guvern, nu vor crește taxele și impozitele, iar investițiile vor fi de 7 % din PIB. Consiliul Economic Social a dat aviz negativ pe buget, însă este consultativ. În paralel, sunt voci care spun că bugetul s-a construit pe repede înainte.

O creștere reală de peste 7% a PIB anul viitor este estimarea guvernului, spune ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, care vorbeste depsre un deficit care se încadreaza în normele europene de 5,84% din PIB.

„S-a avut în vedere o construcție bugetară responsabilă și credibilă. Venituri bugetare la bugetul general consolidat, 33.4% din PIB. Cheltuieli bugetare de 39.2% din PIB. Deficitul bugetar cash se menține în termenele agreate cu Comisia Europeană, respectiv 5.84% din PIB pentru anul 2022”, a spus Adrian Câciu.

Însă Consiliul fiscal îl contrazice pe ministrul de Finanțe și spune că deficitul bugetar va ajunge la 7% din PIB, precizând că măsurile de ajustare bugetară nu sunt suficient de credibile.

În topul ministerelor care primesc cei mai mulți bani se află Educația, Apărarea, Transporturile, Mediul sau cel al Muncii – pentru creșterea alocațiilor și a pensiilor.

„Pentru șomaj s-a avut în vedere în principal majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1442 de lei la 1586 de lei”, a adăugat Câciu.

CSAT a dat un aviz pozitiv, dar Consilului Economic Social a dat aviz negativ, însă este doar consultativ. Societatea civilă contestă rapiditatea cu care s-a aprobat proiectul de buget pe anul viitor.

„Au dreptate. Scopul a fost acela de a nu permite derapaje la stabilitatea macroeconomică a României începând cu 1 ianuarie”, a mai sus Câciu.

Mai puțini bani primesc ministerele Sănătății, Energiei, Turismului, Justiției sau Dezvoltării.

Ministrul Finanțelor speră ca până de Crăciun bugetul sa fie aprobat de Parlament – unde mai poate suferi insa modificari.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Prețul gazelor a crescut cu 8% în câteva ore după ce livrările Gazprom spre Germania au scăzut | AUDIO

Autor: Alexa Stănescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.