Confidenţialitate

Bugetul pentru masa de Paște e de aproximativ 500 de lei – sondaj IRES

Cei mai mulți dintre români spun că obișnuiesc să petreacă acasă sărbătorile pascale și vor aloca pentru masa de Paște un buget de aproximativ 500 de lei, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Cercetarea “Cum sărbătoresc românii Paștele în 2017” a fost realizată pe un eșantion de 1.084 de persoane, de 18 ani și peste această vârstă. Tipul eșantionului este multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național, cu o eroare maximă tolerată de plus/ minus 3%, precizează sursa citată.

Conform acesteia, din totalul participanților la sondaj 98% afirmă că obișnuiesc să sărbătorească Paștele, dar doar 87% dintre ei știu ce anume sărbătoresc creștinii de Paște.

Totodată, 92% dintre intervievați afirmă că tradițiile de sărbători sunt importante sau foarte importante. Două treimi dintre respondenți precizează că există obiceiuri tradiționale de Paște specifice zonei în care locuiesc, iar, dintre acestea, cel mai des menționate sunt: mersul la biserică (31%), vopsirea ouălor (20%), mersul la udat (7%) și sacrificarea mieilor (7%).

83% dintre subiecți declară că obișnuiesc să participe la slujba de Înviere. Dintre aceștia, 72% spun că vor participa și în acest an la această slujbă religioasă.

Din totalul intervievaților, 16% obișnuiesc să urmărească la televizor slujbe religioase în transmisiune directă duminica, 8% cu ocazia sărbătorilor, iar 36% mai rar. Însă 4 din 10 respondenți afirmă că nu fac acest lucru niciodată. Televiziunile pe care obișnuiesc să urmărească cel mai frecvent slujbele religioase transmise în direct sunt Trinitas (36%), TVR 1 sau TVR 2 (16%), respectiv Antena 1 sau Antena 3 (7%). Aproximativ 9 din 10 intervievați nu au urmărit niciodată transmisiuni în direct ale slujbelor religioase pe internet, în timp ce 1% o fac frecvent, iar 10% uneori, conform aceluiași studiu.

Pe de altă parte, trei sferturi dintre subiecți afirmă că vor merge să ia paști de la biserică anul acesta. Un sfert s-au spovedit deja, iar un alt sfert urmează să o facă, în timp ce o jumătate fie nu practică acest obicei (17%), fie nu o va face cu această ocazie (32%). Dintre persoanele care s-au spovedit deja, 85% spun că s-au și împărtășit.

Totodată, 45% dintre intervievați declară că au ținut post anterior momentului realizării studiului, în timp ce 18% spun că urmează să țină post fie în Săptămâna Mare, fie doar în Vinerea Mare. În același timp, 15% susțin că nu obișnuiesc să țină post, iar 22% nu au făcut-o și nu o vor face cu ocazia acestor sărbători pascale. Post negru au ținut 6% din totalul respondenților.

Conform IRES, cei mai mulți dintre intervievați precizează că anul acesta vor petrece sărbătorile pascale acasă — 75%, în timp ce alți 16% vor sta acasă dar vor face vizite, iar 5% vor pleca într-o minivacanță. 3% dintre respondenți vor petrece aceste sărbători la locul de muncă.

Dintre respondenții care vor sta acasă și vor fi liberi de sărbători, 68% spun că vor primi pe cineva în vizită. Cel mai frecvent, acești musafiri sunt membri ai familiei apropiate — 70%, alte rude — 44% sau prieteni apropiați — 35%. Cei mai mulți dintre respondenții care pleacă într-o minivacanță aleg destinații din țară, în vizită la prieteni sau rude (51%), în timp ce 18% se vor caza la o pensiune sau la un hotel din țară. Doar 12% dintre cei care vor pleca undeva spun că vor merge în străinătate.

Majoritatea respondenților afirmă că bugetul familiilor lor pentru masa de Paște este de 500 de lei sau mai mic (9% — sub 100 de lei, 50% — 100-500 lei). Pentru un sfert dintre respondenți, bugetul se situează între 501 și 1.000 de lei, în timp ce pentru familiile unuia din zece intervievați suma va depăși 1.000 de lei. Jumătate dintre intervievați (52%) apreciază că banii pe care îi au pentru sărbătorile pascale le vor ajunge pentru tot ceea ce au nevoie. Unul din zece intervievați spune că nu îi vor ajunge și va trebui să renunțe la multe produse, în timp ce 6% spun că nu le vor ajunge nici pentru strictul necesar.

Aproximativ patru din zece intervievați au declarat că vor cumpăra carne de miel cu ocazia acestor sărbători, suma alocată de cei mai mulți în acest scop fiind de până la 200 de lei. Doar 16% dintre subiecți intenționează să plătească mai mult de 200 de lei în acest scop.

În 95% dintre gospodării vor exista ouă vopsite cu ocazia acestor sărbători pascale, în cele mai multe cazuri (92%) acestea fiind vopsite în casă. Culorile în care vor fi vopsite ouăle din cele mai multe gospodării sunt roșu (99%), galben (46%) și verde (42%).

Aproximativ șase din zece respondenți declară că vor face acasă prăjiturile de Paște (58%), pe când o cincime dintre ei spun că le vor cumpăra de la diverși producători. 4% dintre cei intervievați nu vor avea prăjituri de acest Paște.

Prime de Paște vor primi 15% dintre persoanele participante la cercetare, iar aproximativ o treime dintre respondenți (32%) spun că nu urmează să li se ofere prime. Pentru aproape jumătate dintre cei intervievați nu e cazul să se discute despre prime (nu lucrează sau alte situații) — 47%.

Despre faptul că atât catolicii, cât și ortodocșii sărbătoresc Paștele anul acesta la aceeași dată știu 70% dintre participanții la studiu, iar dintre cei 30% rămași — jumătate nu știu când sărbătoresc catolicii Paștele, iar jumătate cred că îl sărbătoresc înainte (7%) sau după Paștele ortodox (8%). Mai mult de trei sferturi dintre intervievați (78%) cred că Paștele ar trebui sărbătorit la aceeași dată de catolici și ortodocși.

Perioada cercetării sociologice a fost 10 — 12 aprilie, chestionarele fiind aplicate prin metoda CATI.