Confidenţialitate

Bugetul de stat pe anul viitor și Legea certificatului verde le dau bătăi de cap guvernanților. Ambele subiecte, surse de dispute în coaliție | AUDIO

Mai sunt două săptămâni până la sărbătorile de iarnă, iar noul guvern trebuie să rezolve două mari provocări: bugetul de stat pe anul viitor și legea certificatului verde. Ambele subiecte au fost surse de dispute în cadrul coaliției.

Construcția bugetului de stat pe anul viitor s-a dovedit a fi o sarcină deloc ușoară pentru noul ministru de Finanțe.

Confruntat cu obligația de a onora creșterile de pensii, alocații și salarii, în condițiile celei mai slabe colectări de venituri la buget din Uniunea Europeană și constrâns să se încadreze într-un deficit maxim de 5,8%, ministrul Finanțelor a promis că va veni abia săptămâna aceasta cu o proiecție bugetară.

În acest context, săptămâna trecută s-au consumat o serie de dispute privind introducerea taxei de solidaritate pentru companiile mari, dar, la presiunea mediului de afaceri, ideea a fost abandonată.

Noul guvern a promis că bugetul va fi adoptat înainte de Crăciun.

O altă restanță este legea certificatului verde. Abia ieșită din devastatorul val patru al pandemiei și confruntată cu iminența valului cinci cauzat de tulpina Omicron, România este pe locul doi în topul celei mai slabe vaccinări din UE.

Și totuși, legiferarea introducerii certificatului verde întârzie. Mai mult, proiectul anunțat de ministrul Rafila a fost criticat de specialiștii în sănătate, care avertizează că nu va impulsiona vaccinarea, iar România va rămâne în continuare vulnerabilă în fața virusului.

Potrivit draftului de lege, nepus încă în dezbatere publică, cine nu se va vaccina, va beneficia de testare gratuită, plătită din bani publici. De asemenea, certificatul nu va fi necesar pe toată durata pandemiei, ci doar atunci când numărul de infectări crește.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Tensiuni între Florin Cîțu și Alexandru Rafila, privind măsurile de relaxare luate de guvern | AUDIO