Confidenţialitate

Bugetul Capitalei rămâne suspendat. USR PLUS spune că nu s-ar baza pe cifre realiste, Nicușor Dan se declară uluit | AUDIO

Noi dispute în cadrul partidelor din coaliţia de guvernare în ceea ce priveşte bugetele primăriilor, de această dată în centrul atenţiei fiind bugetul Capitalei. Proiectul propus de Nicuşor Dan, criticat de USR PLUS, nu a reuşit să strângă suficiente voturi în şedinţa consiliului de miercuri.

Consilierii USR PLUS au spus că nu vor vota proiectul de buget pentru că nu s-ar baza pe cifre realiste, iar primarul general Nicusor Dan s-a declarat uluit că nu are susținerea consilierilor, în condițiile în care proiectul de buget e în dezbatere publică de mult timp.

7 miliarde de lei este suma trecută cuprinsă în proiectul bugetului Capitalei pentru anul acesta, bani care  ar trebui împărțiți pentru multe proiecte de investiții, printre care realizarea rețelelor de alimentare cu apă , canalizare, iluminat public, consolidare clădiri, străzi, lucrări începute sau viitoare.

Reprezentanţi ai USR PLUS au anunţat că nu susţin bugetul pregătit de Nicuşor Dan pentru că nu au fost consultați.  Consilierul USR PLUS, Cosmin Smighleschi a explicat în ședința Consiliului General motivul pentru care USR PLUS nu va vota bugetul:

„Situația financiară în Primăria Capitalei este catastrofală. Ea este lăsată moștenire de administrația Firea. Imediat ce bugetul va fi așezat pe niște fundamente reale și fundamentale, USR PLUS îl va vota, doar dacă aceste standarde vor fi îndeplinite. Breaking news-uri circulă deja, cum că noi șantajăm votul, cum că blocăm Bucureștiul, nu, dragi cetățeni. Fake-news-uri circulă cum că noi ne batem pe putere, nu este adevărat, vrem să reorganizăm instituții, care nu fac performanță.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În replică, primarul general Nicuşor Dan spune că proiectul a fost discutat de ceva timp cu toţi consilierii:

„Bugetul de pe 15 martie, cu mici modificări, este bugetul pe care îl avem azi suspus votului. Vă spun sincer, sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această propunere de buget încă de acum 6 săptămâni și acum venim și spunem că e un alt buget. Realmente nu se poate așa ceva.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

PNL şi-a aratat susținerea față de primarul general al Capitalei, într-o declarație de presă ce a avut loc înainte de sedinta Consiliului. Consilierul Diana Mardarovici:

„Avem astăzi la vot propunerea de buget al Municipiului București pentru anul 2021. Partidul Național Liberal susține propunerea de buget inițiată de primarul general Nicușor Dan. Suntem parteneri corecți și știm să fim alături de primarul general în eforturile lui și, mai ales, atunci când are nevoie de susținerea și înțelegerea noastră. Suntem într-o situație foarte dificilă, Primăria Capitalei a fost preluată cu datorii foarte mari de la administrația PSD. Dacă ar avea decență, ar tăcea, în loc să comenteze eforturile noii administrații.”

În ședința consiliului, PSD cere oprirea disputelor politice şi aprobarea bugetului în forma actuală. Consilierul Aurelian Badulescu:

„Pe ce vă certați? Haideți să închidem un buget pe formula asta, avem capacitatea să ne întâlnim la rectificare, până atunci facem un efort comun, mergem la domnul Cîțu și sigur ne dă banii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În proiectul de buget cheltuielile sunt mai mari decât veniturile cu aproape 2 miliarde de lei.

Este al treiela scandal local între  PNL și USR PLUS. Dispute pe bugete ale orașelor importante au fost și la Iași și în județul Timiș.

Cristian Pârvulescu, analist politic explică la Europa FM, de ce USR  PLUS se împotriveste bugetelor pe plan local:

„Mă îndoiesc că este o problemă în interiorul partidului, cred că mai degrabă este o consecință a crizei de la guvernare. USR are un alt tip de electorat, care are alte așteptări, care este nerăbdător și este, pe de altă parte, un partid anti-sistem, un partid care nu a criticat doar PSD-ul, ci a criticat și PNL-ul, adică partidele care fac politică tradițională. USR PLUS devine partid tradițional, dar păstrează această cultură a organizației ne-guvernamentale, de unde provin foarte mulți. Nicușor Dan este prins între liniile frontului, în înfruntarea dintre cele două formațiuni politice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alexa Stănescu

Foto:Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu